Hlavní obsah

Albrechtický Technologický klub mezi nejlepšími na Robotiádě

Novinky, Jana Melicharová

Jan Zahajský z Technologického klubu z Albrechtic nad Orlicí 7. února úspěšně reprezentoval svoje „Tékáčko“ na Robotiádě v Brně

Foto: Jana Melicharová

Jan Zahajský na Robotiádě v Brně

Článek

Robotiáda vznikla v roce 2013 jako součást projektu Od studenta k vědci a měla podporovat technické vzdělání v Jihomoravském kraji. Robotiádu pořádá JCMM, což bylo dříve Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu, které se za přispění Jihomoravského kraje věnuje podpoře českých i zahraničních žáků, studentů a vědců v přírodovědných a technických oborech.

Samotná soutěž se koná ve VIDA Science centru v areálu brněnského výstaviště a za krátkou dobu se stala největší robotickou soutěží v České republice. Robotiáda je od samého začátku také mezinárodní soutěží. Té letošní se zúčastnila družstva z 9 zemí, a tak jste mohli vedle češtiny slyšet například slovenštinu, polštinu, ruštinu, němčinu nebo angličtinu.

Soutěžit mohou až čtyřčlenné týmy soutěžících ve věku do 19 let, a to v sedmi disciplínách. Základem většiny disciplín je platforma LEGO Mindstorms.

Letošní ročník byl také zvláštní tím, že v lednu jsme oslavili 130. výročí narození Karla Čapka, českého spisovatele, který obohatil mezinárodní slovník slovem ROBOT (vymyslel je jeho bratr Josef)… a robotiáda z tohoto slova vychází.

Letos poprvé se této soutěže zúčastnil i Jan Zahajský z Tékáčka, jak sami kluci svému Technologickému klubu z Albrechtic říkají. Soutěžil hned ve třech disciplínách, a to v Čáře, kdy jeho autíčko muselo projet dráhu jako sledovač čáry, pak v 10 metrů dlouhém Sprintu na čas a v Dálkovém medvědu, disciplíně, ve které dálkově řízený robot musí najít plyšového medvěda a přivézt ho domů.

„Honza se v soutěži vůbec neztratil. V hledání medvěda při cestě do semifinále dosáhl dokonce druhý nejlepší čas. Mezi nejrychlejšími roboty v boji o finále byl pak o pár setin vteřiny pomalejší a obsadil nakonec úžasné 4. místo v konkurenci 53 týmů. A přitom je to velmi technicky nadaný skromný kluk, který si svého robota sám sestavil, naprogramoval a ovládal,” pochlubila se výsledky svého svěřence vedoucí kroužku Ing. Milena Vilímková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám