Hlavní obsah

Albánie: Lesk a bída nejchudší země Balkánu, nablýskané mercedesy i hromady odpadků

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divoký a špinavý Balkán, kam není radno jezdit. Drogy, zbraně, islámské nebezpečí na každém kroku, nepořádek. Albánie: země, o níž téměř nic nevíme, je v úprku do kapitalismu. Špína tu je, a nemalá, ale jsou tu i přátelští pohostinní Albánci. Potrpí si na mercedesy a západní zboží. Agrární venkov.

Foto: Vratislav Konečný

Albánie památková - hrad v Lezhe, národní hrdina Skanderbeg tu sjednotil kmeny, aby společně čelili Turkům. Pohřben je v místní katedrále

Článek

Před lety tu v horách zmizel pár českých turistů. Nerozluštěný příběh stále koluje v českých myslích, žije si svým životem. Ale nikdo neví, co se stalo. Nelze z toho dělat precedens.

Země, kde minulý režim zakázal náboženství, jediná povinně ateistická na světě.  Ale všude ční minarety, ale i věže křesťanských kostelů.

Moc chtějí kupředu

Zaostalý Balkán. Kvůli svému komunistickému vůdci E. Hodžovi byl naprosto izolován od okolního světa. Ale také hospodářsky soběstačný. Většinu plodin i ostatních potravin si dokáží Albánci vypěstovat sami. Trhy, i u silnice, nabízejí pro nás levnou zeleninu, ovoce, i kozy a ovce.

Dobytek i skot se občas courá ve městech mezi auty.

Albánci mají jeden z nejkvalitnějších asfaltů. Produkce jde na vývoz, silnice jsou ve stavu našich na okresních a nižších úrovních.

Země posetá bunkry

Divočina v nádherných hor s průzračně čistými řekami, pobřežní městské pláže  se spoustou lehátek, nebo přírodní.

Všude bunkry, kterých nechal schizofrenní diktátor Hodža postavit statisíce. Na každou rodinu vyšel minimálně jeden, pošahaný politik čekal invazi snad i z vesmíru, zbylo po něm jen to betonové šílenství.

Mentalitě neporozumíte

Pokud pojedete do Albánie sami, bude to velmi zajímavý, ale trochu němý film. Uvidíte spoustu zajímavých věcí, situací, ale neporozumíte ději a lidem.

Byli jsme malá skupina. Té poskytla výborný servis, rady na cesty a skvělou průvodkyni cestovka z Ostravy.

Pět dnů je málo

Díky ní jsme začali vstřebávat život, kulturu, zvyky. Žila tu, zná to tu. Za pět dnů toho moc nestihnete, ale pokud se díváte a posloucháte, dostane země zcela jiný smysl než při povalovací dovolené na pláži.

Jako všechny země viděné z rychlíku si Albánie zaslouží delší návštěvu, spíš návštěvy. Díky průvodkyni J. Dyršmídové vím, kam bych vyrazil příště a co chtít vidět.

Bohem je mercedes

Tiranu jsme vynechali. Přístav Durrës se od minula dost změnil. k lepšímu. Na jedné straně narazíte na žebráky, zejména neodbytné děti, na druhé okázalost, rozmařilost, pobřežní kolonáda s množstvím výstavných hotelů. Ve městě jsou butiky plné západního zboží. Symbolem peněz jsou mercedesy, kdo ho má, je king, a těch je mnoho.

Na každém rohu občerstvení, kavárny, cukrárny, alkohol se pije minimálně. Kavárny jsou doménou mužů, Albánky jsou hezké, dobře oblékané ženy. Na venkově samozřejmě nechodí v šatech od Armaniho.

Symbolem země je orel skalní, téměř ho vystříleli a vyhubili jedy. Plno potulných psů a koček, ti si hledají žrádlo u přeplněných popelnic. Večer se připravte na komáry, repelent je nezbytností. Kuchyně plná zeleniny a masa, velmi kvalitní a chutná. Zmrzlina výborná, mají ji všude.

Albánie je...

Plná staré historie, hradů, antiky, zajímavé hlavně pro zahraniční turisty.

Země legendárního vojevůdce Skanderbega i Matky Terezy.

Chudá i bohatá Albánie.

Reklama

Výběr článků

Načítám