Hlavní obsah

Akvadukt v zámeckém parku v Lednici opět potěší návštěvníky vodopádem

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 16. a 17. srpna budou mít návštěvníci lednického zámeckého parku možnost opět vidět v provozu napodobeninu římského akvaduktu na Grottovém ostrově uprostřed Zámeckého rybníka.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Státní zámek Lednice

Článek

V loňském roce, zhruba ve stejnou dobu, byl pro návštěvníky akvadukt zprovozněn poprvé, a protože zájem o něj byl opravdu velký, rozhodla se správa zámku Lednice tuto akci zopakovat.

Turisté se tak po oba víkendové dny mohou pokochat desetimetrovým vodopádem, vždy od 12:00 do 17:00 hodin. Ukázky budou probíhat každou celou hodinu, první spuštění tedy v sobotu ve 12:00 hodin.

Akvadukt patří k ozdobám zámeckého parku a vlastně celého Lednickovaltického areálu vybudovaného šlechtickým rodem Lichtenštejnů. Je dlouhý 30 metrů a má osm oblouků. Vznikl na přelomu 18. a 19. století podle návrhu knížecího architekta Josefa Hardtmutha. Naposledy voda z jeho vrcholu přepadala do rybníka před mnoha desítkami let (naposledy v roce 1926) a od té doby už svému účelu nesloužil.

Před zkušebním zprovozněním v loňském roce, provedli památkáři nezbytné opravy, zkontrolovali nádrž a pomocí benzinového čerpadla ji naplnili vodou z rybníka, protože původní přívod vody se nedochoval.

Zámek Lednice, letní sídlo v anglickém novogotickém stylu, je díky slavným řezbářským pracím v reprezentačních sálech, dokladem té nejlepší řemeslné dovednosti a vytříbenosti vkusu jedné z nejbohatších knížecích rodin – Liechtensteinů.

Apartmány v 1. patře představují návštěvníkům soukromí členů rodu a životní styl šlechty na konci 19. století. Ve druhém patře nabízí zámek exkurzi do života mladých princů a princezen.

K zámku na východní straně přiléhá palmový skleník z let 1843 – 1848. Jedinečná stavba, nejstarší svého druhu v Evropě, je pokračováním reprezentačních interiérů a i v zimě nabízí hostům procházku rozkvetlou tropickou a subtropickou oázou. V areálu parku tvoří dominantu vyhlídková věž minaret, přístupná je i umělá zřícenina Janohrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám