Hlavní obsah

Aksanti aneb Víkend v rytmu Afriky a dobrovolníků

Novinky, Iveta Pešatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tomto víkendu se v Salesiánském středisku v Brně-Líšni uskuteční akce zvaná Aksanti - slavnostní vyslání dobrovolníků. V sobotu 18. června se od 17 hodin představí dobrovolníci, kteří pomáhali, pomáhají nebo budou pomáhat ohroženým dětem v různých koutech světa v rámci projektu Adopce nablízko.

Foto: Iveta Pešatová
Článek

V sobotu odpoledne se můžeme těšit na bohatý program. Čeká nás vyprávění bývalých dobrovolníků, prezentace dobrovolníků budoucích a dokonce i skype rozhovor se současnou dobrovolnicí v Kongu.

Po skončení programu bude prostor pro návštěvu exotických stolečků (Indie, Kongo, Mexiko a další) s ochutnávkami typických jídel a možností zkoušky typického oblečení. Pro zájemce je připravena prohlídka nového salesiánského střediska a od 19.45 beseda s Františkem Radeckim, českými misionářem v Zimbabwe.  Program moderuje Pavel Anděl (známý zejména díky Noci s Andělem na ČT).

Při bohoslužbě v neděli 19. června od 8.30 vyšle provinciální vikář salesiánů, P. Marek Sklenář, dobrovolníky oficiálně do služby.

Vše se koná v Salesiánském středisku mládeže, Kotlanova 13, Brno-Líšeň. 

„Aksanti znamená svahilsky „děkuji“ a toto děkuji je určeno všem, kteří nejsou lhostejni k osudům ostatních, nasadí se a jdou pomáhat druhým,“ říká bývalá koordinátorka projektu Adopce nablízko Veronika Mokrejšová.

Adopce nablízko je projekt v oblasti rozvojové pomoci, který realizuje Salesiánská asociace Dona Boska (SADBA). Tento projekt si klade za cíl zajistit podporu pro dobrovolníky, kteří se rozhodli věnovat část svého života ohroženým a znevýhodněným dětem.

Těmito dobrovolníky jsou mladí lidé ve věku 18 až 35 let, kteří před svým odjezdem projdou roční přípravou a speciálním systémem školení. Zkušenosti jim předávají také ti, kteří již v daných oblastech působili. Náplní činnosti dobrovolníků je především přímá a intenzivní práce s dětmi a mládeží, zajištění jejich životních potřeb, jejich výchova a výuka. Cílovými zeměmi jsou například Indie, Etiopie, Kongo, Zambie, ale i Mexiko či Bulharsko. 

Od dubna 2011 je možné podpořit nové dobrovolníky i dárcovskou SMS. Stačí poslat na číslo 87777 text DMS ADOPCENABLIZKO. Více informací o programu vysílání dobrovolníků Adopce nablízko najdete na www.adopcenablizko.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám