Hlavní obsah

Akce Židle pro Židle přináší první výsledky

Novinky, Jiří Smutný

Židlochovicím mnozí obyvatelé říkají Židle, protože se jim oficiální název zdá příliš dlouhý. Přesto se našli tací, kterým zkrácené pojmenování nestačí a nejeví se ani příliš originální. A tak přišli s novým pojmenováním Mě100židlí. To byl začátek akce Mě100židlí - Židle pro Židle - workshop.

Foto: Jiří Smutný

První upravená židle se objevila v RTIC

Článek

Je skutečností, že některá města jsou veřejnosti známa pod jinými názvy, než pod těmi oficiálními. A tak se Valašskému Meziříčí říká Valmez, Uherskému Hradišti Hradiště, Bratislavě Blava nebo Ivančicím Vančice. Židlochovicím se říká Židle, ač pojmenování tohoto města s židlemi nijak nesouvisí.

Přesto se našli tací, kterým zkrácené pojmenování Židle nestačí. Obdařeni potřebnou dávnou kreativity a smyslu pro humor, nedávno přišli s novým pojmenováním Mě100židlí. A v kombinaci s původním Židle už byl jenom krůček k rozjetí akce Mě100židlí - Židle pro Židle - workshop. Jako cíl si inovátoři stanovili ozdobit nebo ozvláštnit město rozmístěním židlí na veřejnosti.

A pak se mnozí pustili do částečných i zásadních přestaveb a úprav současných židlí. Za použití vrtání, řezání, spojování, lepení, malování, lakování a dalších postupů získaly mnohé židle nový tvar a některé i nové využití podle názoru, že židle nemusí být jen na sezení, ale může sloužit i k propagaci nebo jako dekorační předmět.

První originálně zpracované židle a židličky jsou už umístěny ve veřejně přístupných budovách, zejména na staré radnici, další by se měly objevit ve výlohách obchodů po městě, připravuje se jejich využití v galerii U řeky. Ulice jsou dosud bez židlí. Občané na tyto exponáty zatím hledí poněkud rozpačitě.

Kdo si v něčem neví rady, může se obrátit na Regionální turistické informační centrum Židlochovice, Masarykova 100, kde mu jistě rádi pomohou. Tam židle registrují a schvalují jejich umístění na veřejném prostranství. Kdo se nechce zúčastnit veřejných dílen, může si svůj výtvor vytvořit v klidu domova a pak přinést do RTIC.

Reklama

Výběr článků

Načítám