Hlavní obsah

Akce SOS jezero znovu pomohla přírodě v rekreační zóně Boden u Habartova

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekreační zóna Boden se nachází jihozápadně od Habartova a díky možnosti koupání v kvalitní vodě a více jak tříkilometrové inlineové dráze je již po řadu let cílem mnoha návštěvníků, kteří tam aktivně tráví svůj volný čas. Ne všichni se však v dané lokalitě chovají tak, jak by si to zasloužila

Foto: Aleš Plevka

Brigádníci před akcí na habartovském autobusovém nádraží

Článek

I proto vznikla před mnoha lety aktivita, která si v rámci úklidové brigády klade za cíl pomoct přírodě s tím, s čím si sama poradit jednoduše nemůže. Každoročně na podzim po skončení hlavní sezony se tak několik desítek dobrovolníků vybavených pytli a rukavicemi vydává na obchůzku, která čítá od tří do čtyř kilometrů a de facto kopíruje břehy dvou tamějších rybníků.

Nejinak se tomu stalo i letos. Termín brigády byl určen na sobotu 19. října dopoledne, kdy byla k účasti na úklidu vyzvána široká veřejnost. Hlavní kontingent brigádníků však jako vždy tvořili členové nejrůznějších místních zájmových spolků.

A tak mezi sběrači tradičně nechyběli pionýři či skauti, futsalisté, kickboxeři, workoutisté, členové kroužků domu dětí a mládeže, ruku k dílu přiložilo i několik členů samosprávy a velmi podstatnou část sběračů tvořily také děti, což je velmi potěšující. Ti všichni prošli krátkou obligátní instruktáží, jejímž hlavním bodem bylo varování těch nejmenších před sběrem nebezpečného odpadu v podobě skla či injekčních stříkaček, kteréžto odstranit měli výhradně jen dospělí. Po vydání rukavic, pytlů a oblíbených sušenek se mohlo jít na věc.

Letošní akce přinesla hned dvě obrovská pozitiva. Tím prvním se stala samotná velice hojná účast. Navzdory sice drobnému, ale vytrvalému dešti, který Habartov a jeho okolí zkrápěl od brzkého rána, se na zdejším autobusovém nádraží sešlo v půl desáté více jak pět desítek dobrovolníků.

Za druhý pozitivní fakt lze docela určitě považovat konečné množství sesbíraného odpadu. To bylo totiž oproti minulým letům zase o poznání nižší, což je skvělé zjištění. Brigádníkům tak práce v konečném důsledku trvala necelých devadesát minut a na pracovníky technických služeb čeká odvoz pouze jednoho depa, v němž je umístěno na hrázi menšího z rybníků šest ne zcela zaplněných pytlů.

Po dnešní jistě záslužné misi více jak sta párů rukou zmizelo z přírody několik desítek kilogramů nežádoucího odpadu. V nezvykle tichém sobotním Bodenu po odchodu více než padesáti brigádníků zůstala jen mlha, od deště se lesknoucí inlineová dráha, stromy a traviny v přepestré paletě podzimních barev, majestátně se pohupující labutě na hladině či množství zde rostoucích hub a tak je to správné, protože to vše je tam doma.

Všichni, kteří dnes dorazili přírodě na pomoc a kteří již po těch několika hodinách doma nyní snad již usušili své svršky, si zaslouží velké poděkování za to, že se rozhodli vyměnit pohodlí svého domova za nepřízeň počasí a svá ohnutá záda. Snad se nás za rok sejde stejně utěšený počet a brigáda se zase o kousek více přiblíží přeměně v příjemnou procházku.

Reklama

Výběr článků

Načítám