Hlavní obsah

Akce SOS jezero opět pomohla přírodě v okolí jezera Boden u Habartova

Novinky, Aleš Plevka

Komise pro sport a kulturu města Habartova opět po roce oslovila občany a členy zájmových spolků, aby se sešli a společnými silami pomohli přírodě v rekreační zóně Boden zbavit se nechtěných odpadků, které v místě, jež je oblíbenou lokalitou plavců a in-line bruslařů, zanechali nepořádní rekreanti

Foto: Aleš Plevka

Před akcí na autobusovém nádraží se sešlo více jak šest desítek sběračů

Článek

Na výše uvedenou a dnes již tradiční výzvu opět reagovali členové skautů, pionýrů, futsalistů, volejbalistů či zástupci workoutového nebo kickboxového klubu. Nechybělo ani několik rodin s dětmi.

Snad i díky fantastickému podzimnímu počasí, kdy nebe bylo nádherně modré a takřka bez mráčku a slunce probleskovalo pestrobarevně zbarvenými korunami listnáčů se ve stanovenou desátou hodinu dopolední sešlo na autobusovém nádraží více než šest desítek brigádníků, kteří tvořili pěknou směsici, protože byly zastoupeny všechny věkové skupiny od batolat až po seniory.

V deset hodin se krátkého slova ujal Milan Krčín, který během něj všem poděkoval za účast a instruoval především ty nejmenší, které nabádal k tomu, aby v případě nálezů ostrých předmětů, rozbitého skla či třeba i injekčních stříkaček neprodleně přivolali na pomoc někoho z dospělých.

Následně pak došlo již také na rozdání igelitových pytlů a jednorázových rukavic. Poté byl vydán pokyn k přesunu na jezero, které je vzdáleno necelý kilometr. Již cestou sběrači plnili své pytle vším, co do přírody nepatří.

Na pláži jezera pak bylo vytvořeno první svozové depo. Brigádníky přivítala a po celou dobu jejich pochůzky také provázela pětičlenná labutí rodinka, která se zájmem sledovala bohulibou činnost přítomných. Ti se zde jako vždy rozdělili na dvě skupina, které postupovali po březích jezera proti sobě.

Počasí bylo nádherné, a tak obzvláště děti využily tuto příležitost nejen k práci, ale i ke svým hrám. Prodíraly se hustou vysokou trávou a sem tam našly i nějakou tu houbu.

Obě skupiny čekal asi dvoukilometrový úsek, ale poněvadž odpadků je během posledních let vcelku únosné množství, trvalo jim projít svěřenou oblast asi necelou hodinu. Po tomto čase se všichni opět setkali u stavidla menšího z rybníků, kde bylo založeno druhé svozové depo. Mezi letošní raritní nálezy lze počítat například slunečník, spacák v maskovací barvě či plastovou kostru od televize. 

Po necelých devadesáti minutách tak bylo dobojováno. Rekreační zóna Boden byla díky úsilí více jak sto dvaceti rukou osvobozena od několika desítek kilogramů odpadků. Ty pak po víkendu odvezou na skládku pracovníci habartovských technických služeb. Poděkování patří všem, kteří dorazili a kteří mohou dnes večer usínat s pocitem toho, že odvedli kus dobré práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám