Hlavní obsah

Akce Obezřetnost se vyplatí je zaměřena proti kapesním zlodějům

Novinky, Vratislav Konečný

Policie ČR zahájila koncem března tradiční preventivně informační kampaň Obezřetnost se vyplatí, která je zaměřena na kapesní krádeže. Jedním z míst, kde se policisté snažili varovat spoluobčany před kapesními krádežemi a krádežemi odložených věcí, byla i Kutná Hora.

Foto: archiv PČR Kutná Hora

Policistka V. Marečková při preventivní akci v obchodním domě

Článek

Ve středu 25. března navštívila policistka Vendulka Marečková z kutnohorského oddělení tisku a prevence společně s asistenty prevence kriminality Městské policie Kutná Hora místní obchodní domy. Informovali zákazníky o nejčastějších možných způsobech kapesních krádeží, upozorňovali na jejich nepozornost a neopatrnost a s tím i spojené riziko možného okradení.

Každý návštěvník supermarketu obdržel leták s cennými radami, jak si své věci řádně hlídat a krádeži tak předejít.

Ke kapesním krádežím dochází každodenně, a to zejména v místech, kde se pohybuje větší množství osob, tedy nejen v nákupních centrech, ale i v prostředcích městské hromadné dopravy, na sportovních a kulturních akcí, v restauracích, na nádražích apod. Aby lidé neumožnili kapsářům přístup ke svým věcem, stačí někdy velice jednoduché opatření. Je třeba mít na paměti, že například peněženka nesmí být pro zloděje snadno přístupná.

Policistka a asistenti také informovali řidiče, kteří přijedou za nákupy a zaparkují před obchodními domy, o nebezpečí krádeží věcí ze zaparkovaných vozidel. Základním pravidlem je nenechávat žádné věci uvnitř vozidla.

Objasněnost kapesních krádeží je téměř nulová. Pokud není pachatel přistižen na místě, nebo identifikován záznamovým zařízením a následně vypátrán a usvědčen, je minimální šance ho dopadnout.

Od začátku ledna do poloviny března vyšetřují kutnohorští policisté 9 případů těchto krádeží, z toho není zatím žádná objasněna.

Policisté doufají, že po řadě preventivních setkání lidé budou na své osobní věci více dbát a nedají zlodějům šanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám