Hlavní obsah

Akce na transfuzní stanici ve zlínské nemocnici přilákala 60 dárců

Novinky, Dana Lipovská

Ve středu 6. února se na transfuzní stanici Krajské nemocnice T. Bati uskutečnila akce Daruj krev s KORUNKOU LUHAČOVICE a FC Fastav Zlín. Přišlo na ni 60 dárců, z toho osm vůbec poprvé. Do registru dárců kostní dřeně se nově zapsalo 17 lidí.

Foto: Adéla Čuříková

Fotbalisté FC Fastav spolu s primářkou hematologicko transfuzního oddělení KNTB Janou Pelkovou a ředitelkou Korunky Luhačovice Veronikou Záhorskou.

Článek

Darování krve se zúčastnila i ředitelka KORUNKY LUHAČOVICE Veronika Záhorská a několik fotbalistů FC Fastav Zlín. Ti se nechali zapsat do registru dárců kostní dřeně. Připojili se k nim také členové Hasičského záchranného sboru ZK.

„Akce s Korunkou probíhá pravidelně a vždy nám přiláká i nové dárce. Lidé jsou totiž někdy nejistí, jestli mají přijít darovat, a podobné akce je k nám mohou přivést,” zmínila primářka Hematologicko transfuzního oddělení KNTB MUDr. Jana Pelková a dodala: „Momentálně máme krve tak akorát, ale vzhledem k nadcházející chřipkové epidemii se obáváme, že jí bude málo.”

Akce se zúčastnil také Patrik Strohbach. Krev daroval podruhé.

„Kdysi jsem daroval krev a teď jsem se k tomu dlouho nedostal. Díky této akci jsem se konečně sebral a šel. Určitě se budu snažit chodit pravidelně, kdo ví, komu se moje krev může hodit,” řekl mladík.

Dárců krve ve Zlíně přibývá. Za rok 2018 eviduje zlínská transfuzní stanice celkem 10 616 odběrů krve, což je o téměř 500 více než v roce 2017.  

Reklama

Výběr článků

Načítám