Hlavní obsah

Akce Ligy otevřených mužů: Celý únor ani kapku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká kampaň Ligy otevřených mužů pod názvem Suchý únor cílí na snížení návyku na požívání nepřiměřeného množství alkoholu, které přináší řadu negativních účinků v osobním i pracovním životě.

Foto: archiv LOM

Průměrný Čech vypije za rok 14,4 litru čistého lihu. Stop třetímu místu za Litvou a Moldavskem.

Článek

„Pití alkoholu je náš národní sport. Pijeme, když je nám smutno, pijeme, abychom se radovali, pijeme ale i jen tak, z principu. Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes milion lidí." Tak lze hodnotit důvody projektu Ligy otevřených mužů, která již posedmé otevřela akci Suchý únor podporovanou i klinikou adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Všeobecnou fakultní nemocnicí a Státním zdravotním ústavem.

Čeští muži patří ve spotřebě alkoholu ke světové špičce. Podle Světové zdravotnické organizace vypijí ročně téměř trojnásobek světového průměru, což je 14,4 litru čistého lihu na hlavu. Přitom alkohol je příčinou řady závažných onkologických onemocnění i psychických poruch.

Liga otevřených mužů, která ve své kampani usiluje o prevenci mužských chorob a závislostí, ve svém projektu ukazuje možnost zdravého životního stylu. Po vzoru Suchého ledna v Británii a Irsku a Suchého února v Kanadě vyhlásila od roku 2013 akci Suchý únor v ČR, v kterém účastníci po celý měsíc nepijí alkoholické nápoje.

Cílem není absolutní abstinence, kdy by člověk nesměl přijmout ani mililitr pití, ale poznání vlastní hranice, kdy se stává závislým a je třeba vyhledat odbornou pomoc. I když alkohol dodává kuráž, pomáhá zapomenout, střízlivost přináší mnohem víc pozitivních stránek: zdraví, využití volného času, dobré rodinné vztahy, finanční úspory a nedocenitelnou možnost kdykoliv bezpečně usednout za volant.

K úspěšnosti akce lze konstatovat vzrůstající zájem nejen v Praze, ale v četných dalších městech i na venkově, kdy v roce 2017 bylo 5 000 účastníků, a zájemců stále přibývá.

K akci se také připojila Ústeckoorlická liga otevřených mužů (ÚLOM) pod vedením koordinátorů Daniela Dostrašila a Jiřího Procházky. Desítku mužů skupiny inspiroval Suchý únor a k výzvě se průběžně připojují i další zájemci. V okolí jsou silní a schopní lidé, které alkohol zničil fyzicky i společensky, a zde nacházejí cestu zpět do plnohodnotného života.

Akcí Suchý únor činnost ÚLOM nekončí. K vytvoření podpůrné mužské skupiny se inspirovali podobnou skupinou v Litomyšli, kterou zakládající členové navštěvovali. Vznik ÚLOM byl inspirován potřebou místní skupiny, kde je důvěra, sdílení stejných hodnot, kde se učí jeden od druhého, předávají zkušenosti a kladou zásadní otázky. Témata pořádaných přednášek pak vyústila účastí na akcích Rodinného centra Srdíčko, kde společně organizují slavnosti pro děti, vrací úlohu vzoru otce, kterou navíc podpořili pořádáním Dne otců - TátaFest.

ÚLOM je otevřená skupina a může se k ní přidat každý. Členové se schází v 1. patře budovy Jednoty bratrské u autobusového nádraží, v sídle RC Srdíčko v Ústí nad Orlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám