Hlavní obsah

Akátový dům slaví výročí a zve na návštěvu

Novinky, Jiří Smutný

Rajhradský domov pro seniory Akátový dům slaví v těchto dnech první rok provozu. Jeho kapacita se pomalu blíží k naplnění, volných už je jen několik posledních bytů. Případní zájemci si domov mohou přijít prohlédnout.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Zařízení se nachází v centru Rajhradu v ulici Městečko č. 52 a sestává z hlavní budovy a sedmi domků, postavených v přilehlé zahradě. Stavba začala přede dvěma roky archeologickým průzkumem, při kterém byly odhaleny pozůstatky dávného osídlení. Osídlování nového domova pak začalo právě před rokem a pokračuje dodnes.

Bydlící senioři vypadají docela spokojeně. Například Josef Dohnal, který přišel z Brna a je zde již půl roku, na otázku kvality poskytovaných služeb říká: „Mně vyhovuje to, co tady je. Já jsem zatím soběstačný, nic mi nevadí. V soboty a neděle si vařím sám, protože bývají těstoviny, a ty já nemusím, jinak si beru obědy.“

Kromě obvyklých služeb poskytuje Akátový dům svým obyvatelům a navíc i rajhradské veřejnosti kulturní, vzdělávací a společenské vyžití. Dá se říct, že funguje jako nové kulturní centrum. Vedení domova připravuje na každý měsíc řadu zajímavých akcí, jako jsou hudební pořady, různě zaměřené přednášky, výstavy, divadelní představení, promítání nebo cestopisné besedy. Nechybí cvičení jógy a různé druhy rehabilitačních cvičení.

O seniory se stará tým pečovatelek v čele s vedoucí domova Bronislavou Migotovou. Ta po ročním provozu vyjadřuje spokojenost: „Podařilo se nám vytvořit kolektiv příjemných pečovatelek, které se velmi dobře zapracovaly. Nyní máme zkušený, ochotný a kvalitní personál, který zvládá jak náročné situace, tak i aktivizaci a zábavu klientů.“

Domov si již stačil získat dobré renomé a díky tomu je téměř obsazen. Kdo chce poznat, jak vypadá a funguje, může přijít na Den otevřených dveří, který se koná v sobotu 7. listopadu od 9 do 13 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám