Hlavní obsah

Adventní zpívánky v Habartově začaly

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce se poprvé v podvečer na advetní neděle začala v Habartově scházet parta nadšenců, aby založila novou tradici ve městě. Že se jim to asi docela podařilo,o tom svědčí více než šedesátičlenná účast na prvních letošních zpívánkách.

Foto: Aleš Plevka

Náměstí Přátelství v Habartově

Článek

Navzdory teplotám hluboko pod bodem mrazu, umocňovaným ještě vytrvalým ledovým větrem, se krátce po půl páté na našem náměstí rozezněly pohodové písničky. V sousedství vánočního stromu byl vytvořen lidský kruh, ve kterém všechny jménem Junáckého střediska Dýmka Habartov přivítala I. Sedláková-Míňa. Poté se rozdaly mezi příchozí texty, vybalily nástroje a s chutí se dalo do zpívání.

Za popsaných povětrnostních podmínek to byl výkon věru hodný obdivu. Obzvláště kytaristka si nejspíše prožívala pocity ne dvakráte příjemné. Ani svíčky nevydržely vinou ostrého větru plápolat dlouho, ale to vše nám moc nevadilo a zpívali jsme s chutí dál. Vždyť šlo hlavně o to, jak řekla Míňa, najít si tu chvilku na zklidnění, zastavení a zamyšlení.

Kromě pohodových písniček došlo i na koledy a připomenutí symboliky adventu a několika staročeských tradic např. trhání Barborek. Setkání trvalo asi tři čtvrtě hodinky a bylo zakončeno vyprávěním příběhu, z nějž vyplynulo, že každý člověk je malým zázrakem.

Kdo má zájem, může na náměstí Přátelství zavítat ještě po další tři adventní neděle a to vždy od 16.30. To bude již zpěváky osvěcovat i vánoční strom, který se poprvé rozzáří do tmy v úterý 30. listopadu mezi půl šestou a šestou hodinou.

Na tento den je v MKS Habartov připraven od 13.00 do 18.00 stánkový prodej ručních výrobků, následně pohádka pro děti v podání loutkového divadla Kahánek a celá akce bude zakončena lampiónovým průvodem na náměstí, kde vystoupí žáci ZUŠ.

Bezprostředně poté bude pak slavnostně rozsvícen i vánoční strom, u kterého se pak již více než deset let schází na Štědrý večer u koled a živého betléma v deset hodin všichni, kteří chtějí slavnostní chvíle sdílet s přáteli a známými.

Reklama

Výběr článků

Načítám