Hlavní obsah

Adventní, Vánoční a Silvestrovské prohlídky lákají do broumovského kláštera

Novinky, Kateřina Ostradecká

Barokní komplex broumovského kláštera nechává své brány otevřené po celý rok. Prosincovým návštěvníkům nabídne kromě klasických prohlídek také Adventní, Vánoční a Silvestrovské prohlídky nebo speciální prohlídky běžně nepřístupných prostor Klášterem od sklepa po půdu.

Foto: Kateřina Ostradecká

Broumovský benediktinský klášter je dominantou Broumova.

Článek

Národní kulturní památka broumovského benediktinského kláštera je otevřena celoročně, každý den. Barokní monument prošel před dvěma roky velkou revitalizací a v jeho prostorách nyní funguje Vzdělávací a kulturní centrum s pestrým celoročním programem.

V prosinci si návštěvníci mohou prohlédnout prostory kláštera při klasických nebo speciálních prohlídkách a dalších akcích. V neděli 3. prosince startují Adventní prohlídky, které návštěvníkům přiblíží vánoční zvyky a tradice a nechají je nahlédnout do prostor klášterního kostela sv. Vojtěcha s nádhernou freskovou výzdobou, vzácně dochované klášterní knihovny se 17 tisíci svazky knih nebo refektáře, ve kterém je vystavena unikátní kopie Turínského plátna.

V sobotu 16. prosince je možné zavítat do běžně nepřístupných prostor, které odhalí speciální prohlídky Klášterem od sklepa po půdu. „Při těchto prohlídkách zavádíme zájemce nejen do historické části kláštera, ale také do rozsáhlých sklepních prostor, nově opravených prostor opatských sálů s výstavou Poklady z depozitářů, do třetího patra nebo na půdu,” vysvětlila vedoucí prohlídkových okruhů Dana Černotová.

Předvánoční atmosféru posílí také tradiční Adventní trh, který oživí klášterní areál v neděli 17. prosince od 8:30 do 13 hodin. Vstup na trh je zdarma, chybět nebude občerstvení, prodej zajímavých regionálních produktů, vánočních dekorací a také hudební doprovod v podání dechového souboru Štěpána Přibyla. Večer v 19:00 bude následovat Adventní koncert Stěnavanu v klášterním kostele sv. Vojtěcha. 

Klášter bude přístupný i během svátků a na konci roku díky Vánočním a Silvestrovským prohlídkám. Více informací je možné najít na webu kláštera nebo na facebookovém profilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám