Hlavní obsah

Adventní trhy v Mnichově zahájí rozsvícení vánočního stromu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tradiční vánoční trhy v Mnichově zahájí rozsvícení vánočního stromku před Novou radnicí. Začínají v pondělí 26. listopadu a potrvají do 24. prosince. Nabídnou pravé vánoční zboží - ozdoby, vyřezávané figurky, vánoční cukroví, punč a další. Vánoční atmosféru umocní živá vánoční hudba, Santa Claus a Krampus.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Tradiční vánoční trhy se také letos budou konat v samém srdci Mnichova na náměstí Marienplatz, v okolních ulicích i po pěší zóně až na Karlsplatz a na dalších mnoha místech bavorské metropole.

Oficiální zahájení je na programu 26. listopadu. Na náměstí Marienplatz se rozsvítí vánoční strom postavený podle zvyku před Novou radnicí - vysoký bude přes 30 metrů a ozdobený 2500 vánočními světýlky.

Adventní trhy jako oslava vánočních svátků provázejí vánoce a Štědrý den již od 14. století, na Marienplatz se poprvé vánoční trhy objevily roku 1972 a po výstavbě Nové radnice došlo k postavení vánočního stromečku přímo před touto radnicí.

U rozsvíceného vánočního stromečku na vánočním trhu bude každý den mezi 16. a 18. hodinou stát Santa Claus, návštěvníky obdaruje dárky, které pro ně přivezl. K Vánocům však patří nejen Santa Claus, ale také Krampus. Ten přesvědčí všechny přítomné, že peklo opravdu existuje (ve dnech 9. a 23. prosince).

Krampus jako Alpské strašidlo se objevuje okolo adventu jako něco neživého - má vyřezanou masku, jezdí na pekelných vozech doprovázen strašidly, za rachotu kravských zvonů, řetězů, hlasité hudby, kouře a dýmu. Na masce má přidělané pravé rohy, kožichy jsou šity z pravé kůže, kolem pasu má připevněný kravský zvon a ocas, v ruce vrbové proutí na šlehání i řetěz. Na zádech nůši na zlobivé děti. Hlasité zvonění kravských zvonů má zahánět zlé lidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám