Hlavní obsah

Adventní trh v Mnichově nabídne tradiční bavorskou vánoční atmosféru

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší a nejznámější adventní trh v Německu v Mnichově na náměstí Marienplatz nabídne pravou bavorskou vánoční atmosféru - živou vánoční hudbu, bohatý sortiment vánočního zboží i vánoční sladkosti. Rozsvícením vánočního stromku ho oficiálně zahájí starosta města v pátek 27. listopadu.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Mnichovský adventní trh se koná již od roku 1972. Svou polohou v samém centru města, obklopený nespočetným množstvím obchodních domů, je oblíbený nejen u turistů, ale i u domácích, kteří si sem chodí vychutnat pravou vánoční atmosféru- poslechnout vánoční hudbu, vybrat si z bohatého vánočního sortimentu a pochutnat si na vánočním cukroví.

„Nabídka je pro místní i pro turisty obdobně atraktivní. Lepší prožití předvánočního času než zde v samém srdci Mnichova si lze jen tězko představit,” ujištuje Dieter Reiter, starosta Mnichova.

Největší atrakcí adventního trhu je každým rokem vánoční strom, který ozdobený 4000 svíčkami propůjčí místu překrásnou vánoční atmosféru. Oficiálně ho zahájí starosta města v pátek 27. listopadu, potrvá do Štědrého dne.

Adventní trh si ponese svůj tradiční bavorský charakter. Na rozloze 20 000 metrů čtverečních nabídnou prodávající ve vánočně vyzdobených stáncích bohatý sortiment vánočního zboží, od tradičních ručně vyrobených ozdob, až po pochoutky všeho druhu, např. figurky ze sušeného ovoce a oříšků, pravou čokoládou polité čerstvé ovoce, ovocná i pravá svařená vína a likéry, vánoční pečivo, z kterých si vyberou i opravdoví labužníci. Speciálně pro ně jsou připraveny také bio potraviny a nápoje.

Stejně jako ozdobený vánoční stromek patří k oslavám Vánoc i jesličky. První jesličky byly postaveny v kostele sv. Michaela již roku 1597 v ulici Neuhauser Strasse, kde jsou nyní vystaveny. Na výstavě jesliček najdete kromě kompletně sestavených Betlémů i skutečně vzácné kousky pro sběratele, ale především obrovské množství  vyřezávaných figurek.

Vánoce jsou svátky především pro děti, proto je připraven speciální program i pro ně. Každé odpoledne trh navštíví Mikuláš, aby obdaroval děti malou sladkostí, oříšky a mandlemi. Po 4 týdny vždy v neděli se budou konat dílničky, kde si děti vyzkoušejí pečení vánočního cukroví, naučí se vánoční písničky nebo se seznámí s Krampusem. Tuto impozantní postavu ďábla bez lidské tváře s rohy a kopyty omotanými řetězy, která vychází z 500 let staré tradice zemí pod Alpami, návštěvníkům představí 20 skupin mužů v kostýmech.

Reklama

Výběr článků

Načítám