Hlavní obsah

Adventní neděli využili v Ostravě i orientační běžci

Novinky, Josef Zajíc

První prosincový den, tedy na adventní neděli, se sešlo 240 sportovců, kteří vyznávají jako svůj sport číslo jedna orientační běh. Pořadatelé z Městského svazu orientačních sportů Ostrava spolu se sportovním oddílem free lepus.cz jim připravili tratě v Sadu Dr. Milady Horákové v centru Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Přelez, ale nepodlez. Jedno ze tří míst, které umožnily dostat z areálu Městské nemocnice Ostrava do Sadu Dr. Milady Horákové

Článek

Centrální Sad Dr. Milady Horákové sousedí s Kulturním domem města Ostravy a také s Městskou nemocnicí Ostrava. A právě tam určili pořadatelé shromaždiště, start a cíl 19. ročníku orientačního běhu Mikuláš 2019, který je součástí projektu Orientační běh pro všechny a pro každého v Ostravě 2019. 

Závod Slezské zimní ligy v orientačním běhu byl čtvrtou zastávkou tohoto projektu, který podporuje Městský obvod Ostrava-Jih.

K závodu se přihlásilo 275 závodníků ve zvláštních kategoriích žen DA, DB, DC a mužů HA, HB, HC, které připouští zcela volná pravidla Slezské zimní ligy v orientačním sportu. Setkávají se zde špičkoví závodníci, dorostenci a žactvo, ale také začátečníci, maminky a tatínkové, kteří svým příkladem podporují první starty svých dětí, babičky a dědečkové a jejich vnučky a vnuci. Prostě příklady táhnout a "proutek je třeba ohýbat co nejdříve".

Připraveno bylo třicet osm kontrolních elektronických bodů. Elektronické krabičky byly na místě. Modrá obloha zářila na d vzácnými sochami a stromy parku. Sluníčko postupně rozehřívalo jinovatku a zamrzlé kaluže. Prostě bylo krásně. První neděle adventní se vydařila.

Na bezpečnost závodníků dohlíželi rozhodčí a také příslušníci Městské policie Ostrava, kteří bedlivě sledovali, zda nemizí drahé elektronické zařízení. Pouze v závěru zmizela dřevěná "koza", na které byla umístěna kontrola. Ta naštěstí zůstala.

Nicméně všichni ve zdraví doběhli či došli a zdárně elektronickým ražením SportIdent označili cílovou kontrolu. Pořadatelům připravil startovní listinu, sledoval správné ražení a vydal výsledky předseda Moravskoslezského krajského svazu orientačních sportů Milan Binčík. Společně pak vyhlásili výsledky v jednotlivých kategoriích.

Výsledky:

Kategorie DA - ženy: 2,9 km - 29 kontrol - 41 startujících: 1. Kavánková Iva, SKOB Zlín 5:45, 2. Mrózek Tereza, TJ TŽ Třinec 16:18. 3. Brodová Gabriela, OB Havířov 17:02

Kategorie HA - muži: 3,10 km - 29 kontrol - 76 startujících: 1. Zbronek Roman, SKOB Zlín 13:33, 2. Jurczyk Tomáš, USK Sparta Czyzovice  14:06 3. Jaroszek Jaroslav,Team 360 14:35

Kategorie DB - ženy: 2,7 km 24 kontrol - 30 startujících: 1. místo pro dvě závodnice ve stejném čase - Zahradníková Katka, SKOB Frýdek-Místek a Ševčíková Petra, Ostrava - obě 17:02

Kategorie HB - muži: 2,7 km - 24 kontrol - 32 startujících: 1. Marszalek Patryk, USK Komenta Glivice 15:48

Kategorie DC - ženy 2,4 km - 20 kontrol - 19 startujících: 1. Juřeníková Ema, SKOB Ostrava 19:08

Kategorie HC - muži 2,5 km - 22 kontrol - 27 startujících: 1. Létal Jonáš,  O-Runnaři Beskydy 20:32

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám