Hlavní obsah

Adventní Mikulov je plný pohody a kultury

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mikulově bude v adventní čas vládnout klidná zimní atmosféra plná kultury, pohody, vánočních jarmarků, tvořivých dílen i duchovna.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

I o adventu pokračuje celoroční program aktivit pro širokou veřejnost i turisty. „Zdejší koncepce veřejných akcí nepodporuje ryze komerční pojetí. Město dává prostor zejména kultuře, kvalitní gastronomii a řemeslným výrobkům. Jarmarky s programem si získávají oblibu, přivádějí návštěvníky i mimo sezónu a fungují jako místo společenského kontaktu a zábavy,“ uvedla k programu Marcela Koňáková, ředitelka pořadatelské agentury Mikulovská rozvojová.

Adventní čas zahájí koncert skupiny Oboroh, který zazní v sobotu 29. listopadu v modlitebně Evangelické církve metodistické. První adventní neděli se slavnostně rozsvítí vánoční výzdoba a strom na mikulovském Náměstí.

Město čeká hned několik mikulášských nadílek – už 4. prosince je na programu mikulášské odpoledne v Domě dětí a mládeže. Na Náměstí přijde Mikuláš se svou družinou v předvečer svého svátku 5. prosince a hned následující den bude Mikuláš a betlém se živými zvířátky v areálu hotelu Zámeček.

Neděle 7. prosince mohou děti přijít na pohádku Sněhová královna v podání brněnského divadla MALÉhRY, ve kterém zahraje i mikulovská rodačka Bára Seidlová.

Hlavní adventní akcí jsou v sobotu 13. prosince Vánoce pod radnicí. „Na návštěvníky čeká vánoční jarmark s tradičními řemesly a dobrotami,” prozradila Marcela Koňáková.

Slavnostní a poklidnou atmosféru vytvoří koledy a lidé se mohou konečně zastavit na kus řeči s přáteli, které tu potkají. „Mohou si k tomu dát rybí či zabijačkové speciality, svařené víno, punč nebo koupit ručně vyrobený dárek pod stromeček,” doplnila produkční Lenka Křivánková.

V Mikulově předvánoční čas doprovází i zajímavé koncerty, v sobotu 6. prosince uvede svůj adventní koncert Národopisný soubor Pálava se všemi svými složkami a další víkend 13. prosince vystoupením oslaví svých čtyřicet let dechová hudba Mikulovanka. Moderátorem večera bude Jožka Šmukař.

Velmi slavnostní bude vystoupení souboru Virtuosi di Mikulov v neděli 14. prosince v chrámu sv. Jana Křtitele. Na středu 17. prosince připravili svůj vánoční koncert také členové pěveckého sboru gymnázia Gaudium ve spolupráci s komorním orchestrem místní Základní umělecké školy. 

Adventní čas pak vyvrcholí 20. prosince v Městském kině koncertem Michala Horáčka a jeho hostů. Hudební recitál Mezi námi uvede písně, ke kterým Horáček napsal texty, a zazpívají je Lenka Nová, známá z kapely Laura a její tygři, a František Segrado, který ve svých šedesáti letech pokořil tuzemskou hitparádu svou první deskou. I tu představí mikulovským posluchačům.

V adventním čase mikulovské turistické informační centrum pořádá i oblíbené hodinové prohlídky historického města se šálkem svařeného vína. „Průvodci seznámí hosty s historií města, zavedou je do zámeckého sklepení s obřím sudem nebo do Dietrichsteinské hrobky a proslulé židovské čtvrti,” doplnila k pozvánce Lenka Křivánková.

Reklama

Výběr článků

Načítám