Hlavní obsah

Adventní ladění chráněných dílen

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciálně pedagogické centrum Kamínek v Ústí nad Orlicí v úterý 26. listopadu připravilo v prostorách Základní speciální a praktické školy prodejní vánoční výstavu Adventní ladění a zároveň přehlídku prací klientů chráněných dílen v Opavě, ve Vysokém Mýtě a Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Keramická sluníčka z chráněné dílny Charity Opava jsou důkazem psychické pohody klientů a přáním radosti kupujícím.

Článek

Chráněné dílny jsou přizpůsobené pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením, kde na základě dohody s úřadem práce je vytvářeno prostředí pro pracovní uplatnění a sociální rehabilitaci. Na základě psychické podpory a získání pracovních dovedností se pak vytváří podmínky pro seberealizaci klientů.

Sociálně pedagogické centrum Kamínek v Ústí nad Orlicí na své akci Adventní ladění dalo možnost prezentovat svoji činnost a výrobky chráněné dílně Moravskoslezského kraje a dvěma chráněným dílnám z Pardubického kraje.

Charita Opava provozuje tři chráněné dílny se zapojením do pracovního procesu třiapadesáti zaměstnanců. Jedná se o dílnu textilní s ruční výrobou textilních a módních doplňků, strojovým vyšíváním a šitím na zakázku, dále dílnu keramickou s výrobou keramických dekorativních předmětů a dílnu kompletační, kde je prováděna montáž kovových a plastových součástek. Ročně se zde vyrobí statisíce kusů plastových hraček. Odbyt je zajišťován prezentací výrobků na veletrzích, výstavách, jarmarcích a různých trzích po celé ČR.

Na jejich rozsáhlé expozici v Ústí nad Orlicí si bylo možné prohlédnout i zakoupit textilní výrobky - zejména polštářky, tašky, velké figury postav z pohádek a množství keramických květů, dekoračních misek, nástěnných hodin v nápaditém provedení, drobných ozdobných předmětů až po rozesmátá sluníčka.

Další ukázkou byly výrobky chráněné dílny denního stacionáře s odlehčovací službou a chráněného bydlení občanského sdružení Berenika Vysoké Mýto. Jejich dalším cílem je smazat rozdíly mezi zdravými a handicapovanými klienty tak, aby se sami cítili potřebnými, užitečnými a plnohodnotnými občany. Tato snaha se promítla ve velké počtu vystavených výrobků. Zejména zaujaly nezvyklé vánočně nazdobené stromečky zhotovené z barevného peří a figurky sněhuláčků. 

Dále se výrobky vytvořenými ručním a strojovým šitím, plstěním z ovčí vlny (figurky andělů) a pletením z pedigu představila chráněná sociálně terapeutická dílna obecně prospěšné společnosti Cedr v Ústí nad Orlicí. Jejím cílem je mimo přípravy na pracovní uplatnění naučit klienty novým dovednostem, aby dokázali prožít radost z vytvořených předmětů a tím i přispět k vytvoření komunikace a vztahů v kolektivu.

K pestrosti a zajímavosti výstavy ještě přispěli další občané města a okolí. Kolem dvou desítek žen, které se zabývají tvorbou z patchworku, představilo řadu dekoračních i praktických výrobků a paní Čemanová z Libchav přinesla košíky zdobeného vánočního cukroví. Prodejna z Poličky nabídla zimní sortiment textilního zboží, ústecké obchody přispěly bižuterií, pro děti nezbytnými omalovánkami a obsáhlou škálou knih. A jaké by byly Vánoce bez vůně? Se-Vi-Delikates nabídl návštěvníkům vůně koření celého světa, bohatý výběr medu a ochutnávku sýrů.

Výstava byla navíc doplněna doprovodným programem s přednáškami o odborných léčebných metodách.

Reklama

Výběr článků

Načítám