Hlavní obsah

Adventní koncert v Přepychách: Pocta Paganinimu od Pavla Šporcla a představení Kouzelného kalendáře

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poctu Paganinimu vzdá 6. prosince během adventního koncertu v kostele sv. Prokopa v Přepychách známý houslista Pavel Šporcl. Součástí večera bude také žehnání charitativnímu kalendáři Věry Finy na podporu projektu Sad nadějí pro onkologické pacienty a pacienty v remisi.

Foto: Festival F. L. Věka (archiv)

Pavel Šporcl vzdá během adventního koncertu v Přepychách poctu Paganinimu.

Článek

Hudební program v přepyšském kostele ovšem zahájí nadějný čtrnáctiletý varhaník Adam Suk, žák Základní umělecké školy v Pardubicích, který v srpnu zvítězil v mezinárodní varhanní soutěži Northern Ireland International Organ Competition 2019.

V hlavní části večera se pak představí houslista Pavel Šporcl, jehož loňské vystoupení v Přepychách se setkalo s velkým zájmem posluchačů, a tak pořadatelé očekávají, že se kostel sv. Prokopa zcela zaplní i letos.

Dalším, velice podstatným, důvodem je dobročinnost této mimořádné akce, neboť na závěr proběhne žehnání Kouzelnému kalendáři, který vydala Věra Fina na podporu projektu Sad nadějí, cílícího na onkologické pacienty a pacienty v remisi.

Kalendář tvoří obrazy, jež formou výstavy Každý den je dar, putují Českou republikou. Je dvojjazyčný a autorka s ním míří i za hranice naší země: „Již putuje do Německa, Itálie, Rakouska a jeden jsem s osobním věnováním poslala přes oceán Keanu Reevesovi. Snažíme se myšlenku Sadu nadějí co nejvíce rozšířit nejen v Čechách, neboť se na jeho realizaci shání nemalé finanční prostředky,“ uvedla autorka obrazů a iniciátorka projektu.

Zároveň doplnila, proč usiluje o vznik Sadu nadějí: „Ne každý má motivaci, dobré rodinné zázemí nebo sílu v těžké, život limitující nemoci. Viděla jsem na vlastní oči, jak vypadá, když chybí naděje. Nebo když se ztrácí… Naděje, ta je nejdůležitější, možná víc než pravda, která se týká onkologického onemocnění. I když je pravda sebekrutější, naděje se musí vyřknout. Já ji nabízím v hmatatelné podobě.“

Ke spojení Přepych a aktivit Věry Finy přitom došlo díky jejímu náhodnému setkání se starostkou obce Zdeňkou Seidelovou.

Projektu Sad nadějí udělil záštitu hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, který bude spolu s dalšími představiteli veřejného života v kostele sv. Prokopa osobně přítomen.

Adventní koncert v Přepychách začne v 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám