Hlavní obsah

Adventní dny ateliéru Výtvarno Hany Palečkové v Holešově pozvou veřejnost na návštěvu

Novinky, Dana Ehlová

Více než rok trvala přeměna jedné místnosti ve 120 let starém domě, ale výsledek stojí za to. Galérnička - dílnička a galerie - v ateliéru Výtvarno Hany Palečkové v Holešově se v sobotu 8. prosince otevře veřejnosti. Dny otevřených dveří potrvají až do 23. prosince a otevřeno bude i v novém roce.

Foto: Robert Rohál

Výtvarnice Hana Palečková ve svém ateliéru Výtvarno

Článek

Nejlepší pozvánkou k návštěvě Galérničky jsou odpovědi Hany Palečkové na otázky týkající se nových prostor a její tvorby.

V sobotu 8. prosince otvíráte nový prostor Ateliéru výtvarno. Co u vás návštěvníci najdou?

Záleží na každém, jak se umí dívat. Čeho si všimne na první pohled a co objeví až později. Práce ze skla, šperky i jiné oděvní doplňky, hedvábí, také obrazy a obrázky, krásné křehké vánoční ozdoby a pestrý patchwork, doplňky z drátů a Cernitu, keramické hrnečky, vystřihovánky a skládanky. Ve vedlejší místnosti - obchůdku - výtvarné potřeby a materiál pro tvoření každého doma. Kromě toho tu návštěvníci najdou informace o akcích, které atelier nabízel, a co zajímavého plánuje na příští rok. V roce 2013 se mohou ženy a dívky těšit na přehlídky a povídání o odívání, pokračovaní dílniček pro různé techniky práce se sklem, šití patchworku atd. Přála bych si, aby se tady každý, kdo přijde, cítil dobře. Aby se právě dospělí nechali inspirovat. Vždyť je to krásný způsob odpočinku.

Na co lákají dny otevřených dveří ve vašem ateliéru?

Určitě na předváděcí víkendové akce. Jak se tvoří přáníčka 3D a ozdoby z foukaných korálků. Lucerničky i andílci. Od pondělí do pátku, nejen o víkendech, tady bude až do 18.00 hodin otevřeno a já sama budu pracovat, malovat na hedvábí apod. Stále se bude něco měnit. Takto bude otevřeno i v novém roce. Čas dílniček jsem posunula do pozdních odpoledních hodin i pro zaměstnané ženy.

Pořádáte výtvarné kurzy a volnočasové aktivity. Co se lze při nich naučit?

Zájem mají ženy. Studentky, maminky s dětmi i bez dětí a věnujeme se různým technikám. A pokaždé je to jiné. Malovalo se na hedvábí, pracovaly jsme se sklem i polymerovými hmotami. Děti si malovaly obrázky na hrnečky. Doposud to byly jen volnočasové aktivity. Zúčastněným ukážu postup a poskytnu spoustu informací co, proč a jak se dělá. Uvidí hodně již hotových prací pro inspiraci, a pak si vytvoří něco svého, originálního. Jestli je některá technika osloví a budou se jí chtít dále věnovat, záleží na nich samotných. Otevřením dalšího prostoru nabídneme postupně mnohem víc, výtvarné kurzy zejména pedagogům.

Můžete stručně představit svoji vlastní tvorbu?

Zpočátku to byly ilustrace pro děti, malba na hedvábí, potom nás oba manžel přivedl ke sklu. Jakmile se seznámím s materiálem, v tvorbě respektuji a využívám jeho vlastnosti. V práci s vitrážemi mám ráda jednoduchost a strohost, v grafice detail. Nedá se to shrnout do jedné věty.

Jaká je vaše nejoblíbenější výtvarná technika?

Těžko říct. Dlouho jsem se nevěnovala hedvábí, chyběl mi prostor, ale teď budu mít místo na rozložení rámů, a tak se moc těším.

Kde čerpáte inspiraci?

Ze všeho pozitivního okolo sebe.

Co ze své nabídky byste doporučila jako dárek k Vánocům?

Skleněného andílka dohromady celé rodině, pro holky pár balíčků Cernitu, pro šikovného kluka vystřihovánku 3D, tatínkovi hedvábnou kravatu a mamince něco na parádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám