Hlavní obsah

Adventní čas, charita a umění v říčanské galerii

Novinky, Eva Kočová

Galerie Kotelna přivítala ve svých prostorách hudebníky a současně otevřela vánoční prodejní trhy s uměním. Výtěžek koncertu poputoval na dobročinné účely.

Foto: Eva Kočová
Článek

V pátek 27. listopadu se v říčanské galerii Kotelna uskutečnil, v rámci XIII. říčanského adventního prozpěvování, koncert, na kterém vystoupil komorní pěvecký sbor Urban Ladies a Komorní orchestr ZUŠ Říčany pod taktovkou dirigenta Josefa Brázdy.

Atmosféru koncertu a náladu začínajícího adventu umocnila krásně nasvětlená umělecká díla prezentovaná galerií. Spojením hudby a výtvarného umění vznikl nezapomenutelný umělecký zážitek. 

Hudebníci připravili opravdu pestrý program. V podání ženského pěveckého sboru zazněly moravské lidové písně, skladby z dob renesance, baroka a romantismu. Nechyběly ani černošské spirituály a písně populární hudby, např. od E. Claptona. Ve druhé polovině večera vystoupil Orchestr základní umělecké školy a zahrál klasické skladby Henryho Purcella, Christopha Willibalda Glucka a W.A. Mozarta.

Velký počet diváků potvrdil skutečnost, že kultura v Říčanech žije na vysoké úrovni. Výtěžek koncertu byl věnován na dobročinné účely, konkrétně říčanskému stacionáři OLGA - pečovatelské zařízení pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením.

V současné době v galerii probíhá vánoční prodejní výstava umění, která bude otevřena až do 9. ledna 2016. Obrazy, plastiky a grafiky jsou výběrem z celoroční výstavní činnosti galerie.

Reklama

Výběr článků

Načítám