Hlavní obsah

Advent v Krupce zahájili tradičním jarmarkem a rozsvícením vánočních stromů

Novinky, Rostislav Kadlec

Mariánské náměstí v Krupce patří během první adventní neděle tradičnímu vánočnímu jarmarku, který je spojený s bohatým doprovodným programem.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Vánoční jarmark v Krupce

Článek

Stejně tak tomu bylo také letošní rok a organizátoři byli rádi, že tentokrát uspořádání jarmarku přálo i počasí. Teplé kabáty a šály sice byly nutností, ale to k přelomu listopadu a prosince patří.

Jarmark zahájil starosta Krupky Zdeněk Matouš, který všem popřál klidné přípravy na vánoční svátky, jakož i samotné Vánoce. „Srdečně vítám všechny děti, rodiče i ostatní občany našeho města. Přeji vám všem šťastné a veselé Vánoce naplněné pohodou a štěstím,” řekl během slavnostního zahájení jarmarku Zdeněk Matouš.

Kdo na jarmark přišel, byl odměněn bohatým programem, který začal vánočním průvodem ulicemi města. Na Mariánském náměstí se pak konalo divadelní představení souborů Bodlo a Bodlinka z Biskupského gymnázia, ZŠ a MŠ Bohosudov, následovala pěvecká a hudební vystoupení dětí z místních mateřských a základních škol, základní umělecké školy, domu dětí a mládeže nebo z Dětského domova v Krupce.

Děti po svém vystoupení dostaly za odměnu malé sladkosti a dětský adventní kalendář, aby na něm každý den viděly, jak se postupně blíží vánoční svátky. Celé rodiny i jednotlivci pak mohli okusit kouzlo přicházejících vánočních svátků, nakoupit drobné vánoční zboží nebo se zahřát připraveným "svařákem". Pozornosti dětí pak neunikl kolotoč ani vánoční vláček.

Na vánoční jarmark již zavítal také Mikuláš v doprovodu anděla, které následoval čert. Vyvrcholením programu pak bylo rozsvícení vánočního stromu, který od té chvíle zdobí střed města. „Dovolte mi, abych poděkoval organizátorům z Kulturních zařízení města Krupka i všem ostatním, kteří přispěli k pěknému průběhu letošního jarmarku. Bez jejich přičinění by nebylo možné vánoční jarmark připravit," řekl k přípravám programu místostarosta Krupky Karel Rouček.

Důkazem toho, že Krupka žije přípravou na Vánoce, bylo také další slavnostní rozsvícení vánočního stromu, které se konalo poslední listopadovou sobotu v dolní části Husitské ulice v prostoru před obchodem s vánočními ozdobami s přiléhavým názvem Kouzlo Vánoc.

Kateřina Roubíčková, Karel Vondráček, Marcel Zmítko a další dobrovolníci, kteří byli organizátory této krásné akce, s přáteli a sousedy připravili jak rozsvícení vánočního stromu, tak také pěvecké vystoupení dětí, guláš, klobásky, pivo nebo vánoční "svařák". Pro zájemce byl otevřen pravoslavný kostel sv. Václava, kde bylo možné si prohlédnout interiér kostela s neodmyslitelnými ikonami světců.

Velkou atrakcí byl program ve stánku vánočního skláře, kde všichni mohli nejenom zhlédnout výrobu vánočních skleněných ozdob, ale děti si mohly také samy vyzkoušet, jaké to je pracovat se sklem a ohněm, když si pod dohledem zkušeného skláře mohly vyfouknout své první vlastní skleněné vánoční kouličky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám