Hlavní obsah

Adrenalin přitahuje na cyklotrial do Rychlebských hor jezdce z celého světa

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úzké lesní cesty, kamenné plotny podél bystřin, zatáčky i stoupáky. Nic pro silničního cyklistu. Přesto v kopcích potkávám rodiny s dětmi. Mládeži je nějaké nebezpečí cizí, jedou s plným nasazením. V lesích nad Černou Vodou vede přes 60 kilometrů obtížných tratí. Za den je nezvládnete.

Foto: Vratislav Konečný

U základny v Černé Vodě, nedaleko leží město Jeseník

Článek

Do Česka „převezl“ z Walesu úchvatný bikeový fenomén Pavel Horník. Zpočátku měl nadšenec terénního ježdění strach, zda se jeho záměr ujme. Původně chtěl zbudovat zcela nové stezky, ale mapa z  roku 1938 ukázala, že oblast chodníčky má, jen jsou zapomenuté a zarostlé.

V květnu 2009  zahájili oficiálně práce na stezkách. Projekt nese název Rychlebské stezky o.s. a pracuje na nich deset zaměstnanců, které získali díky podpoře Úřadu práce v Jeseníku jako pracovníky na veřejně prospěšné práce. Pomohl Olomoucký kraj a Lesy České Republiky (LČR).

Pevně držet řídítka i rychlost

„Nestačím se divit, jak se to rozkřiklo, sjíždějí se k nám jezdci z celého světa. Máme rozsáhlé zázemí půjčovny, opravny i ubytovací kapacity. Trať se stavěla s velkou finanční podporou LČR, vše je certifikováno a mezinárodně uznáno, patříme v našem sportu na špici,“ říká Horník, předtím, než vyrazíme do terénu.

Na trati už se toho moc nenamluví. Musíte dávat pozor, ani nejzkušenější se nevyhnou pádu. Ale je to skvělý adrenalin, vyčistíte si mozkový hardware dokonale, ještě k tomu přidáte solidní výdej energie.

Rychlebské stezky vedou lesem Sokolího hřbetu, s normálním kolem byste tu neměli šanci. Začínají a končí u základny v Černé Vodě, několik okruhů se dá vzájemně propojit, těžké úseky střídají zklidněné rovné pasáže, mýtiny s nádhernými výhledy. Některé z úseků vedou i po povalových chodnících, ne vždy jsou suché. 

Jak Horník podotýká, je dobré udržovat stejnoměrnou rychlost, tak se udržíte ve stopě, a věnovat se jízdě. Čím jedete pomaleji, tím je větší pravděpodobnost, že vám třeba na kameni ustřelí kolo. Z důvodu bezpečnosti je trať, vedoucí po zapomenutých mysliveckých a loveckých chodnících, jednosměrná.

Členové sdružení Rychlebské stezky je našli podle starých map, s pomocí lesáků. V lese narazili i na balvan s nápisem, že tudy vedla Dr. Wiesner Weg, a letopočtem 1910. Vedla tudy před více než sto lety jakási turistická stezka.

Dokonalé zázemí

„Není problém vyhlásit brigádu, sjedou se desítky lidí,“ sděluje Pavel Horník.

Když přijíždíme k základně, je tu ve všední den dopoledne plno lidí. Většina s vlastními koly, můžete si ale i stroj či různé doplňky zapůjčit. A samozřejmě poradit se o trati, popřípadě občerstvit.

Sdružení vydalo mapu se stupni obtížnosti tratí, jsou značeny jako lyžařské. Máte přehled, kam se pustit a kde je to třeba nad vaše síly. Pokud zrovna nejste biker, výuku jízdy na MTB mají připravenu také.

„Spolupracujeme s nejlepšími trialisty, poslední trať jsme stavěli s Rowanem Sorrellem z firmy Back on Track, jenž je autorem těch nejlepších trailů, které v posledních letech vznikly ve Spojeném království,” dodává  Horník. „Kdo se necítí na samostatnou jízdu, na toho čekají nažhavení instruktoři,“ dodává.

Rychlebské stezky zvítězily minulý rok v soutěži agentury CzechTourism o top turistickou destinaci.

www.rychlebskestezky.cz/cs/

Reklama

Výběr článků

Načítám