Hlavní obsah

Adopce kapliček v Mikulově se chytla

Novinky, Dana Smrčková

Křížová cesta na Svatém kopečku v Mikulově volala o pomoc. Dotace z evropských fondů nevyšly, a tak mikulovský starosta Rostislav Koštial přišel na začátku roku se záložním plánem. Chtěl zrealizovat projekt adopce kapliček. A povedlo se.

Foto: Dana Smrčková

Kaplička "adoptovaná" Alešem Stroblem.

Článek

„Stejně jako si dneska můžete osvojit zvíře v zoologické zahradě nebo malého školáka z rozvojové země, tak by o svoji kapličku mohla pečovat třeba nějaká stavební firma,“ popisoval první muž Mikulova.

A jeho nápad se ujal. Originální způsob záchrany jedné z dominant města oslovil především mikulovské patrioty. Velkorysé gesto ale přišlo taky od syna brněnského malíře a grafika Jánuše Kubíčka, jehož obraz nabídl do charitativní dražby.

Na křížové cestě je celkem čtrnáct kapliček, své adoptivní rodiče přitom našla už polovina z nich. „S opravou nedávno začal Aleš Strobl. Přidají se k němu Petr Marcinčák, Jiří Marian, Radovan Král, Miroslav Volařík, Pavel Šuba a Vojtěch Vymyslický. Zbývá jen doladit administrativní záležitosti,“ doplnil Koštial. Intenzivně přitom jedná s dalšími firmami.

Objevil se rovněž zájemce o rekonstrukci zvonice a sponzor, který hodlá přispět jeden milión korun na kostel svatého Šebestiána. „Oba však chtějí prozatím zůstat v anonymitě,“ dodal starosta.

Další finance může křížové cestě přinést aukce obrazu Jánuše Kubíčka, který v roce 1948 zachytil mikulovský zámek. „Pokud se prodá za vyvolávací nebo vyšší cenu, celou tuto částku věnuji na obnovu některé z kapliček. Kdyby se zájemce nenašel, ponechám si jej,“ potvrdil svůj záměr Adam Kubíček. Malba s názvem Pohled na Mikulov 1 tak musí najít kupce, který za ni dá minimálně 110 tisíc korun.

Jánuš Kubíček žil v letech 1921–1993, stál u zrodu tvůrčí skupiny Brno 57, v roce 1948 devět měsíců žil a maloval v Mikulově. „Připomínal mu jih, kam však po emigraci sestry už nemohl vycestovat,“ doplnil jeho syn. Mikulov očima Jánuše Kubíčka zachycuje ještě dalších osm obrazů a pastelů.

„K vidění jsou ve veřejných sbírkách Národní galerie v Praze, Moravské galerie v Brně, Muzea města Brna, Galerie výtvarného umění v Hodoníně a Oblastní galerie Vysočiny Jihlava,“ vyjmenoval potomek malíře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám