Hlavní obsah

Adolf Born vystavuje ve Výtvarném centru Chagall v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Výtvarném centru Chagall v Ostravě je od 3. března k vidění výstava z tvorby Adolfa Borna. Na výstavě nazvané Adolf Born - Habsburkové a ti druzí je prezentováno téměř 60 uměleckých děl v technikách litografie, akvarelu a pastelu.

Foto: Josef Zajíc

Adolf Born v ostravském Chagallu. 4.3.2016.Obrazy

Článek

„Ve více než šedesáti příbězích v jednotlivých grafických listech, akvarelech a pastelech je možné téměř vše, neplatí tu fyzikální zákony a humor slouží jako nástroj, který nám napovídá, jak odhalit rozpor mezi realitou a snem,” řekla o výstavě její kurátorka Helena Schmuckerová, galeristka Výtvarného centra Chagall.

Adolf Born (nar. 12. června 1930), úspěšný malíř a ilustrátor, studoval výtvarnou výchovu na pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Po skončení studia se potřeboval "uchytit" a tak přijal nabídku ilustrovat historky ze života družstevníků. Časem se uchýlil ke karikatuře.

Deset let od ukončení studií, v roce 1960, byl již známý po celém světě a nejedno dílo bylo náležitě oceněno. Adolf Born se také proslavil jako ilustrátor knih, svými kresbami doprovodil téměř 380 titulů. Mezi nejznámější ilustrace patří například slavné kreslené postavy Mach a Šebestová. Ilustroval knihy Jiřího Žáčka, Julese Verna a Miloše Macourka. Je také autorem kostýmů a dekorací k opeře Antonína Dvořáka Čert a Káča inscenované v Národním divadle.

Výtvarné centrum Chagall sídlí v Ostravě na Repinově ulici 16. Svoji činnost zahájilo 10. září 1990 a patří k nejstarším galeriím v Ostravě. Na květen 2016 chystá výstavu Kamil Lhoták - Knižní ilustrace. Výstava bude zahájena 5. května a bude součástí hudebního festivalu Janáčkův máj.

Výtvarné centrum Chagall v Brušperku na náměstí J. A. Komenského 9 připravuje na 10. března výstavu Ivana Ondrušková - Obrazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám