Hlavní obsah

94. ročník Ústecké staročeské pouti představil nové atrakce

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve dnech 17. a 18. srpna prostranství před Kulturním domem v Ústí nad Orlicí zaplnila řada pouťových atrakcí doby minulé i ty nejmodernější současné doby, které se na ústecké pouti objevily poprvé.

Foto: Stanislava Dvořáková

Obří nafukovací skluzavka lákala návštěvníky do světa zábavy i adrenalinových zážitků.

Článek

Překvapením letošní Ústecké staročeské pouti bylo osiřelé náměstí, chybějící hasičská hospoda a skauti s opékáním vuřtů. Pouť sice podle tradice přijela, ale protože není ve městě vhodné místo pro velké veřejné akce, zabydlela se před Kulturním domem, ve Smetanově ulici a na přilehlém parkovišti.

Odměnou pro návštěvníky za neobvyklou změnu stanoviště byla řada neznámých atrakcí, které vedle vžitých dobových přinesly nové, často adrenalinové zážitky.

V čele prostranství pozornost poutala obří nafukovací skluzavka, jako by byla cestou do jiné galaxie plné radosti, veselí, zábavy a nečekaných dobrodružství. Hned zajímavým uvítáním byly kabinky kávového servisu s navozením tisíce pouťových zážitků pro děti i celé rodiny. Další novinkou pro hosty byl tanec ve víru break dance, který zvládl každý, i když se hlava z roztočených kabinek poněkud zamotala.

V pozadí zájmu tentokrát zůstaly známé atrakce, prastarý ručně ovládaný kolotoč, hlavotoč, houpačky i střelnice. Pro nejmenší velkým lákadlem byl kolotoč s kabinkami autíček a motocyklů a pak zejména nová dráha s možností usednout za volat Disney autíčka.

Radost z pohybu mohly děti prokázat v skákacím hradu, na trampolínách a svoji sílu a odhodlání v utkání s automatickým boxing šampionem. Kdo chtěl prožít nebezpečí horské dráhy, hrůzy hradu Drákuly, či podniknout výpravu s Alibabou, stačilo mu vejít do simulátoru a s brýlemi 3D či 4D vstoupit do těchto příběhů. V blízkém zeleném amfiteátru nezahálel ve svém představení s doprovodem rybiček ani vodník Pěnkava.

Největší úspěch měl oblíbený autodrom, kde se do jízd zapojily celé rodiny. Vedlejší aquazorbing nabídl nezvyklou projížďku v ohromné kouli po skutečné vodní hladině. Stejně v protějším bazénku se dalo plout v lodičce s labutí, či vysoko nad zemí se vznášet jako pták. Tomu, kdo zatoužil po adrenalinovém letu vysoko do oblak se splnilo přání usednutím do kabiny Lets co!, které nahradilo Kamikaze minulých let.

Po prožitých horkých chvilkách napětí bylo příjemné posezení v improvizovaném odpočinkovém místě s kornoutem zmrzliny, ale i exotickými chutěmi langošů, thajských nudlí či indické kuchyně. Jen ty tradiční české pouťové koláče chyběly.

Na cestu domů byly na stáncích připraveny řady sladkostí včetně cukrové vaty a nezbytná perníková srdce jako dárek z pouti.

Reklama

Výběr článků

Načítám