Hlavní obsah

9. ročník Mezinárodního mistrovství ČR v historickém lyžování poprvé v Beskydech

Novinky, Lenka Gulašiová

V sobotu 11. ledna v 10 hodin odstartuje ve Ski areálu Mosty u Jablunkova 9. ročník Mezinárodního mistrovství České republiky v historickém lyžování. V dobových kostýmech, krojích a s historickou výzbrojí budou závodit lyžníci z České republiky, Slovenska, Polska a Rakouska.

Foto: Jasanky
Článek

„Počítáme s několika desítkami závodníků nejen z příhraničních oblastí. Svou účast potvrdili sportovci z Krkonoš i z Orlických hor, kde se ostatně konalo předchozích osm ročníků tohoto výjimečného sportovního klání úzce propojeného nejen s místním folklórem a tradicemi. Závodů se může zúčastnit každý, kdo má dřevěné lyže a odvahu,“ uvedla Karin Raszková, zakládající členka Elegant spolku Ostrava.

Právě tento spolek je organizátorem akce společně s městem Mosty u Jablunkova a spolku Jasanky, který se zasloužil o rozvoj historického lyžování a obnovu výroby dřevěných lyží a saní.

V lyžařském areálu se zároveň uskuteční výstava mapující historii zimních sportů v Beskydech, jejíž součástí je také expozice zaměřená na vývoj lyží. A kromě jiného v rámci mistrovství vznikla také poutavá publikace Historie lyžování v Beskydech.

A ještě před samotnými závody se bude v hotelu Grůň v pátek 10. ledna v 19 hodin konat beseda s názvem Jasanky za polárním kruhem, na níž se o své zkušenosti z neobvyklé výpravy podělí Michal Martínek a Zdeněk Fryml, zakládající členové spolku Jasanky.

„Vstup na besedu, výstavu i do areálu během sobotního klání je zdarma,“ upozornila Karin Raszková a upřesnila, že registrace závodníků bude zahájena v sobotu 11. ledna v 7.30 hodin v hotelu Grůň. V 10 hodin pak odstartuje první závod – paralelní slalom, druhou disciplínou bude jasankros. Závodníci budou rozděleni na jednotlivé kategorie – děti, ženy, muži do 50 a muži nad 50 let.

„Kromě toho, že podmínkou účasti na závodu je dobové oblečení nebo kroj, musejí lyžníci projít kontrolou, která potvrdí, že jejich ski jsou bez závad a že oni sami byli správně zařazeni do dané kategorie,“ informoval Michal Dvořák, další z organizátorů, jenž zodpovídá za průběh závodu, a soustřeďuje pozornost na trať, která je postavena tak, aby prověřila všechny dovednosti lyžníků.

„Pro veřejnost je připraven bohatý program. Diváci se mohou těšit na exhibici telemarkového sjezdu, připravena je i telemarková škola. Rozhodně bude na co se dívat, propojení sportu s folklórem nabízí zcela unikátní rozměr zábavy a návrat ke kořenům lyžování,“ nastínila Karin Raszková některé části programu s tím, že slavnostní vyhlášení výsledků je naplánováno na 17.30 hodin a mistrovství bude zakončeno ohňostrojem a folklorním večerem v krojích.

„Jsem ráda, že se 9. ročník podařilo zorganizovat právě v Beskydech a na území Těšínského Slezska, kde jsou silně zakořeněny jak tradice, tak vztah k lyžování. Navíc spolupráce se všemi obcemi Těšínského Slezska na české i polské straně byla naprosto fantastická,“ ocenila a dodala, že s kolegy z Orlických hor se Elegant spolek Ostrava dohodl na každoroční obměně místa konání mistrovství. To se v roce 2021 opět vrátí do Olešnice a o rok později se závodníci znovu setkají v Beskydech.

Reklama

Výběr článků

Načítám