Hlavní obsah

88. ročník Jiráskova Hronova právě začíná

Novinky, Markéta Machová

Opony jsou připraveny, aby se od 3. do 11. srpna každodenně několikrát slavnostně otevřely a divákům odkryly divadelní představení, která ochotnické soubory nejen z ČR nazkoušely. Letošní ročník Jiráskova Hronova se opět ponese v duchu každodenní smršti divadelních představení, pohádek, koncertů, zajímavých výstav i seminářů.

Foto: Ivo Mičkal
Článek

Festivalovou atmosféru navodí i stánky s občerstvením v parku A. Jiráska a na náměstí, kde u některých bude večer hrát živá hudba. Každé ráno se na divadelní terase podává snídaně, kterou připravují hronovští ochotníci.

Do Hronova zavítá během těchto 9 dnů okolo 53 divadel. souborů, které sehrají zhruba 100 představení. Hrát se opět bude v šesti hracích prostorách – v Jiráskově divadle, Sále J. Čapka, Sokolovně, Myšárně, na podiu v parku A. Jiráska. Poslední z hracích prostorů, divadelní stan, bude letos z důvodu proběhlé rekonstrukce parku umístěn na parkovišti za radnicí.

A na jaká konkrétní představení se letos můžete těšit? Předvečer Jiráskova Hronova (3. 8. od 18 hodin) zahájí místní divadelní soubor představením Sen noci svatojánské v režii M. Lelka. Byli to právě hronovští ochotníci, kteří v roce 1930 dali nejen tomuto městu, ale celému světu jedinečný festival amatérského divadla a po právu jim toto místo při slavnostním zahájení patří.

Po odehraném představení zažehnou před divadlem lucernu, která bude po celou dobu svítit v Jiráskově divadle a připomínat, že prvním představením, které se v tomto stánku hrálo, byla právě Jiráskova Lucerna. V roce 2017 byl festival oceněn v Monaku a zařazen mezi 7 nejlepších festivalů na světě.

Na festivalu zahrají i zahraniční soubory. Výjimečné bude jistě představení Král Ubu, které až z dalekého islandského Reykjavíku přijede zahrát soubor s názvem Leikfélag Hafnarfjarծar. Soubor z Islandu se na vás těší 8. srpna v Jiráskově divadle od 16.15 a od 19.15 hodin.

V doprovodném programu zaujme představení LoutnaCZ divadelního uskupení Geisslers Hofcomoedianten. Na příběh opravdové české kapely v inscenovaném koncertu se můžete těšit 10. srpna od 18.15 hodin a od 21.10 hodin v Sále J. Čapka.

A jak oslavíme letošní osmičky? Jak jinak než kapelou, která letos slaví osmé výročí své existence, kapelou z Náchoda, jejíž členové však hrají i s Robertem Křesťanem či Jimmy Bozemanem. Ano jedná se, jak o nich hudební nadšenci mluví, o Maliňáky. Nezapomeňte přijít 8. 8. 2018 do Parku A. Jiráska kde ve 20.08 hodin startuje na 88. ročníku koncert Malina Brothers.

A nabízí letošní ročník něco nového? Především je to nové logo festivalu, které v únoru letošního roku vybrala odborná porota. Během následujících devíti dní bude koukat na místní i návštěvníky ze všech rohů našeho města.

Nové bude i zastřešené podium v parku. Kapela Oldřicha Bohadla bude v pátek 3. 8. prvním, kdo na něm bude vystupovat. Novinkou je taktéž zábavní zóna pro děti, která bude po celý týden nabízet v parku za řekou dětem vyžití na různých atrakcích. A pro návštěvníky festivalu devět dní a pro místní obyvatele po celý rok bude novinkou mobilní aplikace CityApp, kterou si můžete stáhnout do svého mobilu a získat tak přehled o programu, možnostech parkování, ubytování, stravování...

88. ročník festivalu Jiráskův Hronov začíná. Nejen milovníky divadla čeká více jak týden plný zážitků.

Aktuální informace i vstupenky najdete na www.jiraskuvhronov.eu

Reklama

Výběr článků

Načítám