Hlavní obsah

Čtyři sta čtyřicet let Bible kralické i 50 let památníku připomene Den tiskařů v Kralicích

Novinky, Jaroslav Štěpaník
Aktualizováno

Čtyři výročí připomene Den tiskařů v sobotu 21. září – 440 let od vydání prvního dílu Bible kralické, 110 let od položení základního kamene Pomníku Bibli kralické a jejím tiskařům, 50 let budovy Památníku Bible kralické Moravského zemského muzea, i 200 let od první školní budovy v Kralicích.

Článek

Slavnostní zahájení akce v obci na okraji Třebíčska blízko Brněnska je plánováno na 9:30 u pomníku Bible kralické. Na celý den od 10:00 do 17:00 budou připraveny komentované prohlídky Památníku Bible kralické, středověké tvrze a kostela sv. Martina.

Návštěvníci se mohou těšit na řemeslné dílny s ukázkami knihtisku, které v areálu tvrze přichystá Roman Prokeš a Studio Bez Kliky. V budově Základní školy Jana Blahoslava bude možno navštívit historickou školní třídu ze sbírek Moravského zemského muzea, výstavu obrazů akademického malíře, kralického rodáka Jana M. Krejčího, výtvarné počiny představí i tamní žáci. Nejen muže jistě osloví výstava hasičské techniky v areálu zbrojnice.

Na slavnostní zahájení naváže v kostele sv. Martina hudební vystoupení dětí ze Základní školy Jana Blahoslava a Chrámového sboru od sv. Martina. Až do 15 hod. potrvá program pro malé návštěvníky, jak je připravilo Dětské muzeum MZM na několika stanovištích v okolí Památníku. Ve 12:00 a ve 14:30 se v rámci dětského programu koná hudební vystoupení a ve 13:00 koncert hudby z Vysočiny Listověj.

Historii Památníku Bible kralické a výzkumu v Kralicích přiblíží v 10:30 přednáška ředitele Moravského zemského muzea Mgr. Jiřího Mitáčka, Ph.D. v tělocvičně školy. Dějiny budovy osvětlí v 11. 30 projekce krátkého filmu z otevírání Památníku v roce 1969 a výstava dobových fotografií. Ve 14:00 oživí historii Jednoty bratrské Jan Dymáček B. Th.

Pořadateli akce spolu s Moravským zemským muzeem jsou Obec Kralice nad Oslavou, Základní škola a Mateřská škola Jana Blahoslava v Kralicích, Brněnská tisková misie, Studio Bez Kliky a Sbor dobrovolných hasičů v Kralicích.

Památník Bible kralické se nachází v budově v sousedství bývalé tvrze, kde v letech 1578 až 1620 nalezla útočiště tajná bratrská tiskárna. Ta tiskla nejen knihy náboženského charakteru (bibli či bratrské kancionály), ale také světská díla a učebnice.

Nejvýznamnějším dílem byla šestidílná Bible kralická, náležící nejen k vrcholům tiskařského umění v našich zemích, ale kvalitou svého projevu je především pokladem českého jazyka. Přispěla k jeho uchování a rozvíjení v pozdějších dobách protireformace a exilu. Více o památníku na: www.mzm.cz/pamatnik-bible-kralicke.

Reklama

Výběr článků

Načítám