Hlavní obsah

26. MFF Praha – Febiofest ocení držitele Oscara, dánského režiséra Bille Augusta

Novinky, Petr Mráček

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest letos opět nabídne pestrou paletu děl nejen současné světové kinematografie, ale znovu do Prahy přiveze také několik zajímavých filmařů.

Foto: Petr Mráček

Tisková konference k 26. ročníku MFF - Febiofest.

Článek

Jedno z festivalových ocenění – Kristiána – si kromě české herečky Jiřiny Bohdalové například odnese i držitel Oscara a Zlatých palem z festivalu v Cannes, dánský režisér Bille August. Dnes o tom informovali pořadatelé na tiskové konferenci v Cafe-Cafe.

Držitel Oscara a Zlatých palem se vrací do Prahy

Pouze osm režisérů získalo za celou existenci festivalu v Cannes Zlatou palmu dvakrát. Jedním z nich je i čerstvý sedmdesátník Bille August.

Dánský režisér se do Prahy nechystá poprvé, už v roce 1997 zde totiž natáčel celovečerní snímek Bídníci s Liamem Neesonem a Umou Thurman. V roce 1989 získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film stejně jako Zlatou palmu v Cannes (1988) se snímkem Pelle Dobyvatel, v roce 1992 Zlatou palmu za film S nejlepšími úmysly a ve své filmografii má například i dva filmy o mladém Indiana Jonesovi. Loni mohli diváci na Febiofestu vidět jeho nový snímek 55 schodů s Helenou Bonham Carter a Hilary Swank v hlavních rolích.

Bille August, který točil s hollywoodskými hvězdami od Meryl Streep přes Winonu Ryder až po Antonia Banderase, převezme cenu Kristián za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na slavnostním zakončení Febiofestu 28. března. Festival uvede jeho filmy Pelle Dobyvatel, Tiché srdce, Dům duchů, S nejlepšími úmysly a také jeho nejnovější snímek Šťastný to muž, který zde bude promítán premiérově.

Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 21. března v Obecním domě v Praze a bude probíhat do 29. března. Slavnostní zakončení včetně vyhlášení vítěze sekce Nová Evropa, Amnesty International Febiofest Award či soutěže I ty jsi filmařem proběhne ve čtvrtek 28. března v CineStar Anděl.

Projekce budou tradičně ke zhlédnutí v multikinech CineStar Anděl, CineStar Černý Most, v kině NFA Ponrepo a v Městské knihovně. Do regionů se Febiofest vydá od 1. do 18. dubna a bude zahrnovat města: České Budějovice, Hradec Králové, Plzeň, Beroun, Pardubice, Jihlava, Ostrava, Mikulov, Kladno, Liberec, Děčín, Olomouc, Uherské Hradiště, Chomutov a Zlín.

Vstupné a akreditace  

Vstupné na jednotlivá představení je 99 Kč. Cena diváckých akreditací na 3 dny je 699 Kč, na 5 dnů 999 Kč a na 9 dnů 1699 Kč. Vstupné na film a exkluzivní večeři v sekci Culinary Cinema je 1190 Kč. 

Předprodej diváckých akreditací a vstupenek na filmově-kulinářské večery byl již zahájen na www.febiofest.cz. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám