Hlavní obsah

17. Valašské kumštování je již za dveřmi

Novinky, Josef Bělaška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další ročník akce Valašské kumštování se uskuteční ve Valašských Kloboukách. Na zdejší náměstí se opět sjedou lidoví umělci a muzikanti, kteří budou pro potěchu návštěvníků předvádět své umění.

Foto: Josef Bělaška
Článek

Tak jako předchozí roky i letos se na dolním náměstí ve Valašských Kloboukách uskuteční tradiční akce s názvem Valašské kumštování. Letošní 17. ročník bude opět bohatý svým programem.

Od středy 22. června do neděle 26. června obklopí valašskokloboucké náměstí umělecká díla řezbářů, malířů, keramiků a dalších výtvarníků, kteří je zde budou před zraky návštěvníků tvořit a vystavovat.

Velkou oblibu si u návštěvníků získala soutěž Sochy do města. Soutěžící řezbáři budou letos vyřezávat sochy na téma Řemeslo na Valašsku a vítězná socha, která vzejde z hlasování návštěvníků, bude městem Valašské Klobouky odkoupena a umístěna na místní náměstí. Přiřadí se tak k 7 sochám, které valašskokloboucké náměstí zdobí již nyní.

Taktéž se uskuteční soutěž Obrazy do města, kdy se soutěžícími stávají malíři a keramici, kteří budou malovat své obrazy na téma Valašské kumštování. Hlasujícími budou opět návštěvníci, kteří rozhodnou o tom, který obraz bude městem Valašské Klobouky odkoupen a vyvěšen v prostorách radnice. Vyhlášení výsledků proběhne v sobotu od 18:30 hodin na hlavním pódiu.

Doplňovat atmosféru celého Kumštování bude v pátek i sobotu hudební produkce. Hudební program ovšem zahájí již ve středu koncert uznávané americké bluesové kapely Johnny Mastro  + Mama's Boys, která vystoupí v areálu VPC (valašskoklobouckého podnikatelského centra) od 20 hodin v rámci svého česko-slovenského turné.

Páteční program zahájí od 14 hodin folková zpěvačka Veronika Jiříčková, následovat bude Los peridos a Pass. Večer k poslechu zahraje další zahraniční skupina, konkrétně řecký zpěvák Janis Morras & Band(a), poté vystoupí melancholický Listolet, Frank Zappa quartet a večer uzavře rockový Koridor.

Sobota bude taktéž pestrá. Nejprve vystoupí folklórní soubory, následovat bude latinský Sombreros a místní nadějná kapela Šamat. Po vyhlášení soutěží Sochy do města a Obrazy do města své hudební umění předvede Bujabéza, nestárnoucí Symbióza a hlavní hvězda letošního ročníku – československá rocková legenda Blue Effect. Večer uzavře skotský písničkář Alec Munro.

Během trvání Valašského kumštování bude zajištěno bohaté občerstvení. K dispozici bude pivo i nealkoholické nápoje, valašské speciality, taktéž maso zpracované na grilu a rožni. V pátek a v sobotu bude součástí Valašského kumštování lidový jarmárek prvovýrobců.

V pátek a v sobotu budou od 15 hodin taktéž probíhat výtvarné dílny pro dospělé i děti.

Vstup na Valašské kumštování je zdarma.

Další informace na www.kumstovani.cz nebo na facebooku po zadání VALAŠSSKÉ KUMŠTOVÁNÍ (velkými písmeny).

Reklama

Výběr článků

Načítám