Hlavní obsah

12. skautský ples v Habartově se nesl ve znamení hororu

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Junácké středisko Dýmka Habartov uspořádalo v sobotu 10. března v pořadí již dvanáctý skautský ples. Ten tentokráte nesl název Noc plná hrůzy, a tak vítány byly především masky odkazující na filmové příběhy, jejichž hlavním posláním je nahnat divákům co největší strach

Foto: Aleš Plevka

Jeden z hlavních organizátorů plesu Daniel Tik Rozmahel ve své nepřehlédnutelné masce

Článek

Již několik desítek minut před dvacátou hodinou se v sobotu v Habartově k budově místního Městského kulturního střediska začaly scházet podivně vyhlížející postavy. Upíři, duchové, pomatené sestřičky, jeptišky a exorcisté, smrtky a další bytosti spojené s oblíbeným uměleckým žánrem jistě budily zaslouženou pozornost již cestou na tento zábavný večer.

Ten odstartovalo asi deset minut po osmé hodině večerní nápadité taneční vystoupení děvčat z oddílu skautek. Ty se vtělily do role šílených panenek, které jako první ten večer ovládly taneční parket. Po nich však již sál patřil asi sto dvacítce hostů, které k tanci vyzvali členové kapely Fryzůr, která se na skautský ples po roce opět vrátila.

Ples je především zasvěcen tanci, ale program tradičně obohatila tombola, možnost nechat se vyfotografovat před tematickým pozadím, soutěž o nejpovedenější masku a slosování vstupenek o různé slevové poukazy. Nechybělo však ani půlnoční překvapení, o které se postaral oddíl Fénix a především jeho zástupkyně něžného pohlaví, které v potemnělém sále předvedly zajímavou kreaci v kostýmech, jež byly pokryty světélkujícími barvami, což vytvořilo velmi zajímavý a nevšední dojem.

Dobrou náladu podpořil i pestrý raut, z nějž šly na dračku především řízečky, které z podnosů mizely jako mávnutím kouzelného proutku. Pravděpodobně někteří duchové využili své schopnosti se zneviditelnit a zmiňované pochutiny tak získat zcela nepozorovaně. Takřka neustále byl v obležení i bar, kde s ohledem na běžnou praxi při veřejných společenských akcích byly ceny nebývale příznivé, a tak není divu, že ještě před koncem plesu se minuly téměř všechny nakoupené zásoby pitiva.

Je potěšující, že po několika hubených letech, kdy skautský ples v Habartově skomíral, nyní opět získal na oblibě a byl již druhý rok po sobě vyprodaný. To je ostatně tou největší odměnou pro organizátory, kteří řeší nejeden problém a pořádání plesu věnují spoustu času.

S tématem večera mimo jiné souzněla i výzdoba sálu, kde byly na různých místech k vidění dobře známé nástroje, které v hororových snímcích slouží k ubližování lidem, a ze stropu visely kašírované části lidských těl.

Jsem však přesvědčen, že drtivá většina návštěvníků dokázala toto téma přijmout s nadsázkou a humorem a nad nepříjemné vjemy tohoto odvětví kultury se bez námahy povznesla. Svědčily o tom, pokud mohu vinou masek soudit, většinou rozesmáté tváře hostů a nenucené taneční kreace.

Epizodou hodnou zaznamenání a důkazem dobrého rozmaru přítomných se stal spontánní, i když hlavní aktérkou rezolutně, ale bezvýsledně odmítaný porod "roztomilé" holčičky, kterou coby součást své masky v podobě panenky měla při sobě od začátku večera. Porod se odehrál v jedné hudební přestávce a vyvolal všeobecné veselí.

Zkrátka skauti i neskauti se sobotní večer v Habartově pobavili na výbornou, čímž bylo hlavní poslání večera jednoznačně naplněno. Poděkovat se za to sluší všem organizátorům, návštěvníkům i sponzorům, kteří ke zdaru akce každý svým dílem přispěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám