Hlavní obsah

100 let republiky s Gymnáziem Chomutov

Novinky, Petr Koritina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdo v pátek dopoledne zavítal do městského divadla v Chomutově, toho obklopila atmosféra první republiky.

Foto: Petr Koritina

Stroje... (mj. motocykly z roku 1935 a 1939)

Článek

Vše připravili studenti a pedagogové gymnázia. Hned za vstupem návštěvníky uvítala výstava dobových strojů a nástrojů, kterým kralovaly dva motocykly. Když postupovali dál, viděli expozice věnované osobnostem veřejného života, sportu, vědy a kultury...

Mince, látky, značky tehdejší doby, desky... Ale i zbraně, které v roce 1938 byly připraveny bránit republiku. Žáci měli hodinu na zhlédnutí všech expozic a během toho museli zjišťovat odpovědi na kvízové otázky, které dostali při vstupu.

Hlavní částí programu bylo hodinové představení, v němž se v rychlém sledu střídaly taneční, pěvecké, literární a divadelní ukázky, které představovaly konkrétní osobnosti té doby.

Vše spojovalo mluvené slovo moderátorů podmalované projekcí historických událostí od příjezdu prezidenta republiky T. G. Masaryka v prosinci 1918 do Prahy, přes sportovní úspěchy olympioniků v letech 1924 až 1936, fotbal a box až po podpis Mnichovské dohody v září 1938.

Cílem bylo připomenout, naučit. A to se dokonale povedlo. V sále jsem viděl oči těch, kdo jako děti konec první republiky zažili. Stejně tak výrazy ve tvářích výrazně mladších ročníků. A četl jsem v nich: Skvělá oslava, takhle se to má dělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám