Hlavní obsah

Obrázky dětí z azylových domů se změnily v dárky

Právo, Ivan Orel

Vánoce jsou za dveřmi a Ježíšek má plné ruce práce. A ani letos nezapomněl na děti z azylových domů. Stačilo, aby nakreslily nebo namalovaly obrázek toho, co by si pod stromeček přály, a teď už jen čekají, zda se jim přání splní.

Foto: Světýlko

Šestiletý Vašek chce „letadlo svítící“.

Článek

A splní. Už třetím rokem brněnská obecně prospěšná společnost Světýlko oslovila azylové domy pro matky s dětmi napříč ČR a požádala je, aby děti nakreslily obrázek toho, co by jako dárek chtěly pod stromeček.

A pak vždy hledá dárce, kteří se takového obrázku chopí a vánoční přání dětem vyplní.

Letos budou zářit oči šedesáti pěti dětem z azylových domů v Hradci Králové a Boskovicích.

Liberecká seniorka plní přání dětem bez rodičů

Vánoce

„Všechna přání, která jsme dostali, jsou už splněná, všechny obrázky už mají své dárce. Většina z nich pořizuje dárky dětem z azylových domů pravidelně,“ pochlubila se Právu ředitelka Světýlka Alena Uhde.

Kočárky, panenky, letadlo i oblečení

„Chci poděkovat všem dárcům, kteří za touto dětskou radostí stojí, za jejich podporu a štědrost. Jsou to nejen maminky, ale i babičky a není výjimkou, že se zapojili i tatínkové,“ uvedla ředitelka.

A co si děti přály? Na obrázcích malovaných pastelkami, fixami, vodovkami i tužkou děvčátka zachytila kočárky, panenky, nechyběl ani kosmetický kufřík, kluci naopak touží po koloběžce, autodráze či letadlu.

Samoživitelky děsí Vánoce i ceny energií

Ekonomika

Starší děti by rády dostaly něco pěkného na sebe. Obecně prospěšná společnost Světýlko se sídlem v Brně pomáhá rodinám s dětmi, matkám samoživitelkám i seniorům v nouzi. Funguje od roku 2008.

Mezi její úspěšné projekty patří obědy pro školáky, kdy platí za obědy dětem ze znevýhodněných rodin. S velkou odezvou se setkaly i obědy pro seniory. Světýlko hradí seniorům v nouzi cenu obědů na půl roku. Peníze za obědy pro děti i seniory se posílají přímo školní jídelně nebo stravovacímu zařízení, které jídlo dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám