Hlavní obsah

Vyrobte si vánoční přání pomocí sítotisku

Právo, Miroslava Kubišová

Vytvořme pro přátele a známé originální vánoční přání. Pomůže nám v tom zajímavá a celkem nenáročná technika sítotisku.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Originální vánoční přání

Článek

Při této práci tiskneme přes hedvábné síto napnuté v rámečku.

Postup
1. Jako rám pro výrobu síta můžeme použít malý, dřevěný, třeba již nepotřebný rámeček. Na rám připevníme napínáčky tenké přírodní nebo umělé hedvábí. Látku pak přetáhneme přes okraj rámečku, založíme a dobře vypneme.
2. Na papír nakreslíme tužkou zimní krajinku, vánoční stromeček nebo jiný vánoční motiv. Kresba by se však měla vejít do formátu rámečku. Vyhovující může být i lineární kresba, protože budeme tisknout bíle na barevnou čtvrtku.
3. Kresbu podložíme pod rámeček s napnutým sítem a obtáhneme ji mizicí fantomovou tužkou na textil. Nemáme-li k dispozici tuto tužku, můžeme kresbu též obtáhnout štětečkem namočeným do zředěné tuše.
4. Potom štětec nebo špejli seříznutou do špičky namočíme do acetonového laku a kresbu na sítu obtáhneme. K malbě a vykrytí všech netisknoucích ploch takto malé šablony můžeme použít i nepotřebný lak na nehty.
5. Matrici při obtahování nadzvedneme, aby lak nezatékal, kam nemá. Jakmile lak zaschne, podložíme matrici barevnou, třeba modrou čtvrtkou papíru a ostrým, štětinatým štětcem natíráme šablonu bílou temperovou barvou.
6. V plochách, kde není lak, barva prosákne a obtiskne se. Barva by však neměla být příliš tekutá, aby se pod šablonou nerozlévala, ani příliš suchá, aby dobře prosakovala. Zcela nezředěná barva přímo z tuby je nejlepší.
7. Po prvním výtisku můžeme na čistém sítu opravit chybná místa zalakováním. Barvu po skončení práce nenecháváme na sítu zaschnout, protože by se pak špatně odstraňovala. Po ukončení tisku síto hned omyjeme čistou vodou.
8. Obrázek můžeme vytisknout rovnou na přední stránku přeloženého přání nebo jej vložíme dovnitř. Kopírovací papír položíme na výtisk, nakreslíme vhodný tvar výřezu a tvar obkreslíme na čtvrtku. Malými nůžkami nebo ostrým řezáčkem okénko pak vystřihneme a bílou gelovou tužkou napíšeme přání.
9. Přidáme-li do bílé tempery trochu jiné barvy, třeba fialovou, zelenou či modrou, namícháme řadu pastelových odstínů. Tiskem téhož motivu pak získáme mnoho barevných variací.
10. Můžeme si vyzkoušet i tvarově modelovaný okraj obrázku. Nakreslíme vánoční stromeček či hvězdičku a okraje kresby pak vykryjeme širokou linkou laku. Vnitřek motivu ozdobíme dekorací, třeba spirálami.

FOTA: Miroslava Kubišová, Právo

Půjdem spolu do Betléma? Biblické město před Vánoci praská ve švech

Cestování

Rady & tipy

K vykrytí šablony můžeme použít i lak na nehty. Po skončení tisku síto hned umyjeme vodou a tiskneme vždy ze suché šablony.

Malovat na síto lze štětcem nebo i seříznutou špejlí či párátkem. K roztírání temperové barvy použijeme ostrý štětinatý štětec. Přání můžeme vytisknout i několikrát za sebou.

Přání tištěná sítotiskem na barevnou čtvrtku můžeme doplnit kresbou či textem psaným bílou gelovou tužkou, kterou koupíme ve výtvarných potřebách asi za 15 Kč. Zde dostaneme také mizicí fantomovou tužku na textil (á 100 Kč).

Reklama

Související články

Jak si vyrobit vkusný sáček na sušené houby

Také máte z letošních houbařských žní hodně nasušených hub? Aby byly skladované na suchém a větraném místě, hodí se k tomu plátěný sáček. Máme pro vás tip, jak...

Podzimní truhlíky si můžete vyrobit z proutí

Na vnitřním parapetu za oknem nás ještě dlouho mohou těšit nádherné plody papriček. Dáme-li obyčejnému plastovému truhlíku ještě i nový kabát, dosáhneme téměř...

Výběr článků

Načítám