Hlavní obsah

Vybíráme a zdobíme vánoční stromek: Živý i v květináči

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrk, borovice nebo jedle? Stromek řezaný, nebo v květináči? Že by snad byl lepší umělý? Každý má svá pro i proti. V případě zdobení ale platí pro všechny stejná pravidla.

Foto: Novinky

Vánoční stromeček

Článek

K Vánocům patří neodmyslitelně vánoční stromeček. Ideálně ten živý. O ochranu přírody nemusíte mít obavy, stromky se pěstují na speciálních plantážích. Řezat se začínají zhruba měsíc před Vánocemi.

Řezaný stromek si můžeme koupit buď přímo z plantáže, nebo někde na stánku před nákupním centrem či na vánočních trzích. Nebo se také můžeme vydat do zahradnického centra. V některých si lze stromek vybrat s předstihem a nechat ho uskladnit až do Vánoc. Jestliže chceme podpořit tuzemské producenty vánočních stromků, poohlédneme se po nějakém s visačkou „Vypěstováno na plantáži v ČR“.

Nejžádanější jsou stromky s výškou mezi 1,5 až 2 m. Dáme přednost tradičnímu smrčku, klasické borovici nebo si raději připlatíme za luxusní jedli? V každém případě platí: snadněji se zdobí stromek se souměrným tvarem a pravidelným umístěním větví.

Pozor na zajíce v pytli

Nyní se často prodávají stromky především u obchodních center již zabalené v síti a kupující tak má zajíce v pytli - neví, jak je stromek rostlý a ani se nedá dobře poznat, zda je čerstvý. Jehlice stáhnuté v síti nepadají. Proto si vybíráme tam, kde lze vybalit stromek ze sítě, případně jsou všechny stromky vybalené. Jen tak budeme mít takový, jaký chceme. Teprve po výběru si stromek necháme zabalit.

Kde byl první stromeček na světě? Tallinn a Riga se přetahují o prvenství

Evropa

Stromky v květináči

Kompromisem může být vánoční stromeček v květináči. Rok od roku se jich prodává stále víc. K dostání jsou prakticky všechny druhy, nejoblíbenější je smrk pichlavý neboli stříbrný. Vhodné jsou téměř všechny druhy borovic, ale i obyčejný smrk. Stromky bývají obvykle vysoké od 50 do 100 cm a jejich ceny začínají zhruba na 450 Kč.

Prodávají se dva typy stromků v květináči: Jedny se hodí k dalšímu pěstování, druhé ne. Nejlevnější stromky bývají rychle rostoucí běžné lesní dřeviny a ty se na další pěstování nehodí. Pomaleji rostoucí zahradní odrůdy se dají použít i další roky. Jsou ovšem dražší.

Důležitý je i fakt, kdy byl stromek do květináče přesazený. Jestli těsně před Vánocemi nebo už koncem léta, kdy měl čas trochu zakořenit. Jak to poznáme? Stačí stromeček nadzvednout za kmen. Pokud se květináč i s kořenovým balem na stromku udrží, byl přesazen už dříve. Když stromek z květináče vypadne a z kořenů se začne sypat zemina, znamená to, že stromek vyrostl někde jinde a do květináče byl přesazen nedávno a pro další pěstování se nehodí.

Hitem mezi českými ozdobami je bílá barva a motivy na přání

Vánoce

Aklimatizace je nezbytná

Doma stromek hned nedáváme do obýváku. Potřebuje se totiž aspoň 10 dní aklimatizovat. Z mrazu ho proto nejdříve dáme do nějaké chladné místnosti, např. na chodbu, do garáže nebo do světlého sklepa, kde je kolem nuly, nebo jen pár stupňů nad nulou.

Teprve na Štědrý den ho přesuneme do obýváku. Měl by stát co nejdále od topení. Pravidelně ho zaléváme, případně také rozprašovačem rosíme větve. Přesto by měl v teplé místnosti zůstat jenom tak tři dny, maximálně asi týden. Mohl by se totiž probrat ze zimního spánku a začít rašit.

Přesun na mráz provádíme zase pomalu. Dáme ho opět do světlé místnosti, kde bude teplota mezi nulou a deseti. Teprve za pár dní ho odneseme na balkon nebo zahradu, a pokud není půda zmrzlá, tak ho i zasadíme. Jinak ho přesadíme ven až v březnu či dubnu.

Stromek přes rok přiroste o jedno patro a o Vánocích se může znovu ozdobit.

Jak se o stromek starat

Doma stromek vybalíme ze sítě, aby se neničily větve. Kmen seřízneme zhruba o dva centimetry, čímž se uvolní kapiláry, které mohly být zality pryskyřicí a jimiž stromky vedou vodu do koruny a jehličí. Kůru ale z kmínku neloupeme. Takto upravený stromek vložíme do nádoby s vodou.

Ideální je nechat ho do Vánoc v chladné místnosti, na balkoně či na zahradě. Do interiéru dáme stromek ideálně až na Štědrý den. Stromek ve stojánku dáme na nějaké světlé místo, ale ne na přímé slunce. Měl by stát co nejdále od radiátoru. Ve stojánku by měla být voda. Stromek tak bude moct po seříznutí kmene vodu pít a vydrží déle. Vodu může nahradit vlhký písek, keramzit nebo aranžovací hmota. Jehličí je dobré pravidelně rosit rozprašovačem.

Řešíte dárky pod stromeček? Pár tipů pro vás máme, třeba se budou hodit

Komerční články

Umělý vánoční stromek

Třetí variantou je umělý vánoční stromeček. Ten stačí na Štědrý den vytáhnout z krabice a po Vánocích ho zase uložit zpět. Kdyby byl špinavý, může se bez problémů osprchovat a usušit na vzdušném místě. Přirozenou vůni živého stromku můžeme nahradit tou ze spreje, i když tak úplně ono to asi nikdy nebude.

Když umělý stromek necháme v igelitu na místě, kam dopadá světlo, nebo dokonce přímé slunce, sytá zelená vybledne.

Pravidla zdobení a trendy

Nejprve vždy na stromek dáváme elektrické svíčky. Pak se dávají největší dekorace do prostor mezi patry, teprve pak se přidávají menší. Na špičce a v horních patrech mají být menší ozdoby, níže pak větší. Nezapomeneme zdobit i u kmene stromku, aby vypadal plasticky.

Nejčastěji se používají skleněné baňky. Stále více lidí se však vrací k přírodním ozdobám. Módní jsou ozdoby ze šišek, sušeného ovoce, květin a listů. Trendem jsou ozdoby z kokosového vlákna nebo barveného či přírodního ratanu. Nic nepokazíme ani slaměnými ozdobami. Oba styly jsou hezké, ale každý zvlášť. Buď skleněné koule, nebo přírodní ozdoby. Po ozdobách přijdou na řadu řetězy a třásně.

Hitem jsou Ohnivé Vánoce. „In“ jsou svíčky nebo přírodní dřeva různě upravená na špalky, kůra, jehličí, klasické přírodní materiály v moderních tvarech.

Klasickou zůstávají zelená, červená, stříbrná a zlatá. To jsou nadčasové barvy. Pěkně bude působit také bronzová barva. Doznívá ještě trend temných odstínů, černé a tmavě hnědé v kombinaci. Naopak na síle nabírá pastelově růžová.

Jak se správně starat o vánoční stromek v květináči

Vánoce

Pravidla nákupu stromku

Každý stromeček si dobře prohlédneme, jestli není jehličí seschlé nebo třeba nažloutlé.

  • V žádném případě nesmí opadávat!
  • Stromek by rovněž neměl příliš ronit pryskyřici.
  • Zkontrolujeme také, zda větve nejsou nějak deformovány dopravou nebo skladováním.
  • Nikdy nekupujeme zabalené stromky, které jsme neviděli.

Nejprodávanější druhy stromků

Smrk ztepilýTradiční vánoční stromek. Má krátké, tuhé jehličí a hustou korunu. V teplých místnostech velmi rychle opadává. Je nejlevnější, ceny začínají kolem 150 až 200 Kč/m.
Smrk pichlavýZnámý i jako smrk stříbrný, pochází ze Severní Ameriky. Vyskytuje se ve více variantách, od šedozelené až stříbrnou. Bývá hustý s pevnými větvemi. Jehličky jsou ostře zašpičatělé, hodně píchají. Výhodou je, že téměř neopadává. Ceny začínají na 300 Kč/m.
Borovice lesníKlasický vánoční stromek. Jehlice jsou dlouhé 4 až 8 cm. Má řídkou kuželovitou korunu a větve jsou dále od sebe. V teple vydrží mnohem déle než smrk. Patří k těm levnějším stromkům, za metr výšky zaplatíme kolem 200 Kč. Cena: 200 Kč/m; 200 až 500 Kč podle velikosti.
Borovice černáMá širší korunu než borovice lesní, takže v pokoji zabere více místa. Jehličí má dlouhé 8 až 15 cm. Má sytě tmavozelenou barvu. Jehličí skoro neopadává. Je o něco dražší než borovice lesní, od 250 Kč/m.
Jedle kavkazskáJehličí je dlouhé okolo 3 cm, na líci je tmavozelené lesklé. Roste pravidelně. Větve udrží i těžší ozdoby. Stejně jako ostatní jedle vydrží i v teplých místnostech dlouho a téměř neopadává. Patří k dražším stromečkům. Ceny jsou od 400 Kč/m.
Vyrobeno ve spolupráci s floristickým ateliérem Floranet a zahradnictvím Rypáček

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny vánočních stromků se nezmění

Ceny vánočních stromků i jejich prodej zůstanou letos na loňské úrovni. Nedostatek kvalitních vánočních stromků v Česku nehrozí, nabídka druhů i velikostí bude...

Výběr článků

Načítám