Hlavní obsah

Veganské vánoční cukroví, které se svou chutí vyrovná tomu tradičnímu

Novinky, das, dul

Stále častěji lidé hledají alternativy k tradičnímu vánočnímu cukroví. Ať je k veganství vedou zdravotní problémy, či vlastní přesvědčení, ani oni nemusí být ochuzeni o tradiční vánoční cukroví. Podle receptů uznávané profesionální cukrářky a průkopnice veganské cukrařiny v Česku Petry Stahlové připravíte veganské cukroví tak chutné, že ho nerozeznáte od toho tradičního.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční perníčky

Článek

„Dříve jsem dlouho dělala klasickou francouzskou cukrařinu, kterou jsem i vystudovala ve Francii. Změna přišla až po absolvování cukrářského kurzu u světoznámého cukráře Jordiho Borcase ve španělské Barceloně, který věří, že tradiční recepty se nemusí jen slepě následovat, ale lze je neustále vyvíjet a inovovat,“ svěřila se Novinkám Petra Stahlová.

Ovlivněna snahou zmírnit utrpení zvířat držených pro masovou produkci, rozhodla se změnit i postup výuky ve vlastní cukrářské škole.

„Od ledna letošního roku jsme přešli ve škole kompletně na veganskou cukrařinu. To znamená, že nepracujeme s žádnými živočišnými produkty. Dezerty dokážeme dělat skvěle i bez těchto produktů,“ vysvětlila.

Foto: archiv autorky

Moderní veganské recepty od Petry Stahlové. Že makronky nelze udělat bez bílků či čokoládová pěna bez smetany? Tato kuchařka vám ukáže, že lehkou úpravou tradičních receptur můžete získat dezerty zdravější, svěžejší a chuťově zajímavější.

Předcházelo tomu však několik měsíců náročného hledání a zkoušení těch správných surovin.

„Část informací dnes najdete jednoduše online. Většinou to funguje ale tak, že děláte metodu pokus omyl,“ přiznala.

Máslo lze nahradit směsí z rostlinných tuků, rozpustná vláknina pak nabízí stejné vlastnosti jako vajíčko, mléko lze získat například i z mandlí či sóji. Spoustu dalších rad naleznete v přiložených videích s recepty na velmi chutné, a přitom jednoduché vánoční cukroví.

Vánoční cukroví bez másla: Perníčky, zázvorky, veganské kuličky a další recepty

Vánoce

1. Skořicové sušenky

Video: Novinky

Suroviny: 200 g hladké mouky, špetka soli, 2 g pečicího prášku, 3 g mleté skořice, 2,4 g kakaového prášku, 100 g změklého veganského másla Alsan Bio, 100 g krupicového cukru, 1 veganské vejce tj. 3,5 g psyllia (rozpustná vláknina) + 45 g vody, 1 polévková lžíce rostlinného mléka, 150 g hnědého cukru, lžička skořice, hladká mouka na podsypávání
Postup: Prvních pět surovin prosejte dohromady. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, poté střídavě přidávejte vejce promíchané s mlékem a směs hladké mouky (mouky přidejte vždy pouze lžíci). Na závěr vmíchejte měchačkou zbytek mouky. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte alespoň na dvě hodiny do ledničky.Vychlazené těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na tloušťku cca 3 mm, vyřízněte požadované tvary, z jedné strany je velmi lehce navlhčete vodou a poté obtiskněte do směsi hnědého cukru s lžičkou skořice. Rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 °C po dobu asi 9 minut.

 2. Perníčky

Video: Novinky

Suroviny: 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 5 g jedlé sody, 9 g kakaového prášku, 9 g perníkového koření, 75 g veganského másla Alsan Bio, 80 g javorového sirupu (nebo agávový sirup), 2 veganská vejce tj. 7 g psyllia (rozpustná vláknina) + 90 g vody, 20 g + 50 g rostlinného mléka, 25 g agáve sirupu, hladká mouka na podsypání, 35 g aquafaby (neslaný nálev z cizrny), 150 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy
Postup: Prvních pět surovin prosejte dohromady. Máslo a javorový sirup společně opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo v menším hrnci. Nechte lehce zchladit, poté vmíchejte vejce promíchaná s 20 g rostlinného mléka. Tekutou směs postupně zapracujte do směsi sypké, těsto v závěru na pracovní ploše ručně dopracujte. Zabalte do potravinové fólie a umístěte přes noc do lednice.Na lehce pomoučené ploše těsto vyválejte na tloušťku 4 mm. Vykrájejte požadované tvary, ty poté hezčí stranou nahoru položte na plech vyložený pečicím papírem. Promíchejte 50 g mléka a agáve sirupu a touto směsí lehce potřete připravené těsto. Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C po dobu asi 12 minut. Upečené perníčky nechte pár minut na plechu, poté ihned přendejte do plastové či skleněné krabičky – budou tak měkčí.Aquafabu, moučkový cukr a pár kapek citronové šťávy promixujte ponorným mixérem. Směs přeneste do cukrářského sáčku, na jeho konci ustřihněte malinkou dírku a vychladlé perníčky ozdobte.

3. Panforte (tradiční italský vánoční dezert)

Video: Novinky

Suroviny: 40 g mandlí (mix loupaných a neloupaných), 30 g pekanových ořechů, 30 g lískových ořechů (loupaných), 75 g hladké mouky, 3,5 g perníkového koření, 13 g kakaového prášku, 30 g kandované pomerančové kůry, 30 g sušeného ovoce (fíky, brusinky, meruňky…), 75 g tmavé čokolády Inaya 65 %, 25 g kokosového oleje bez vůně, 63 g cukru krupice, 63 g agávového sirupu, olej ve spreji či veganské máslo na vymazání, moučkový cukr, kovový ráfek o průměru 16 cm a výšce minimálně 3 cm
Postup: Mouku prosejte s perníkovým kořením a kakaovým práškem, kandovanou citrusovou kůrou a malými kousky sušeného ovoce. Tmavou čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup společně rozpusťte v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni. Do směsi vmíchejte obsah misky s ořechy a důkladně promíchejte.Ráfek lehce vymažte olejem či máslem, a poté ho položte na pečicí papír. Používáte-li formu, vyložte dno pečicím papírem. Směs natlačte navlhčenou rukou rovnoměrně do ráfku, povrch uhlaďte. Pečte 10–12 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C. Po upečení by mělo být pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní.Nechte v ráfku zchladit, poté vyndejte ven a posypte moučkovým cukrem. Panforte má velmi dlouhou dobu trvanlivosti – dobře zabalený můžete tento oříškový dezert uchovávat po dobu až několika měsíců.

 4. Florentýnky

Video: Novinky

Suroviny: 100 g kandované pomerančové kůry, 20 g nasekaných lískových ořechů bez slupky, 20 g nasekaných zelených pistácií, 40 g nasekaných sušených brusinek, 100 g plátkových mandlí, 50 g moučkového cukru, 50 g agávového sirupu, 60 g aquafaby (neslaný nálev z cizrny), vykrajovátko o průměru 5,5 cm
Postup: Vložte do mísy pomerančovou kůru, lískové ořechy, pistácie, brusinky a mandle a vše promíchejte s cukrem. Agávový sirup a aquafabu nalijte do hrnce a zahřejte k 105 °C. Rozvar bude v závěru hodně bublat. Hrnec stáhněte a vmíchejte sypké ingredience.Florentýnkovou směsí vytvořte pomocí vykrajovátka na plechu vyloženém pečicím papírem zhruba 18 koleček o výšce maximálně 1 cm. Dbejte na to, ať jsou florentýnky co nejvíce kompaktní, neroztečou se při pečení do stran. Pečte 12–15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 150 °C, dokud nejsou hezky zkaramelizované. Poté je nechte na plechu asi hodinu naprosto zchladnout.Florentýnky také můžete omočit v natemperované čokoládě, a poté nechat vykrystalizovat položené na silikonové podložce nebo pečicím papíru.

Vánoční cukroví bez másla: Perníčky, zázvorky, veganské kuličky a další recepty

Vánoce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám