Hlavní obsah

Vánoční vůně a svíčky, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Novinky, Dana Sokolová

Přestože většina domácností již zapálila první svíčku na svém adventním věnci, některé hospodyňky již upekly první cukroví, k navození poklidné vánoční atmosféry připomínající naše dětství může doma ještě něco chybět. Vánoční vůně. Dnes přitom nemusí jít jen o vůni františka či purpury, ale i vánočního koření, jehličí či citrusů.

Foto: Profimedia.cz

Mezi tradiční vánoční vůně patří i vůně purpury a františka.

Článek

Mezi nejoblíbenější esenciální oleje s kořením, které se používají k rozvonění místností i věcí, patří vanilka, skořice, hřebíček, badyán, kardamom či zázvor, tedy koření spjaté s pečením vánočního cukroví, přípravou punče či svařeného vína.

Vánočních vůní je ale mnohem více. Naše vzpomínky na dětství mohou probouzet i vůně citrusů či jehličnanů. Tedy všechny vůně, jež evokují klid a teplo domova.

Foto: archív firem

Soaphoria Magical Christmas esenciální vonný olej, Notino 300 Kč; Manufaktura 100% přírodní esenciální olej borovice, 119 Kč; Sonnentor Adventní éterický olej, 157 Kč; Phytos Kadidlo-Pomeranč 100% esenciální olej, 66 Kč; Baldini Taoasis Zimní sen, 257 Kč

Vůně purpury nikdy nezevšední

Purpura je směs voňavých bylin a koření, která se teplem rozvoní. Patří do ní např. levandule, máta, muškátový oříšek, meduňka, mateřídouška, tymián, majoránka, šalvěj, rozmarýn, kmín, anýz, fenykl, oregano, květy růží, heřmánku, suché květy různých rostlin, např. růží, měsíčku či chrpy, jehličí, listy maliníku, jahodníku, ostružiníku či borůvčí.

Většinou nechybí ani skořice a hřebíček, vhodná je i trocha jehličí. Fantazii se meze nekladou, na trhu tak seženete více druhů směsí.

Foto: archív firmy

Nobilis Tilia Zimní rozjímání - 100% přírodní esenciální olej s vůní vánočních svátků, 234 Kč

Purpura se o Vánocích klade na rozpálenou plotnu, aromatická směs se tak vlastně nasucho praží. Z koření, dřevěných pilin i třísek a z vonných bylinek se přitom odpařuje aromatická vůně či kouř.

Pokud nemáte doma kamna, můžete purpuru jen položit na topení, případně ji vložit místo oleje do aromalampy.

Foto: archiv firem

Woodwick Cinnamon Chaiaroma difuzér s náplní, 599 Kč; Bath & Body Works Maple Cinnamon Pancakes vonná svíčka I., Notino 653 Kč; Chestnut Hill Vonná svíčka Zimní říše divů, Fragonito 515 Kč; Heart & Home hřejivé Vánoce velká svíčka, Albi 449 Kč

Vůně františků

Pálení vonných františků připomíná vůni kadidla, které patřilo mezi dary, které přinesli Tři králové nebo spíše mudrci právě narozenému Ježíškovi, aby jej ochránili před zlými duchy.

I z tohoto důvodu následně kněží kadidlem vykuřovali domy, a to zejména v čase tzv. vykuřovacích nocí, jak bylo označováno období od svaté Lucie po Boží hod (13. až 25. prosince).

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Vánoce

František obvykle obsahuje pálené dřevěné uhlí, které se namele, přidává se k němu i pryskyřice z kadidlovníku pravého (Boswellia sacra), která dodává hořícímu františku známou vůni.

Foto: archív firmy

Ručně odlévané sojové svíčky Jsem a žiju Vánoce - Vůně skořice, perníčků, svařeného vína. Každý v ní najde vůni, jakou má rád, 440 ml 490 Kč

Vonné svíčky navozují atmosféru a zklidňují

Světlo svíček bývalo vždy spojováno s magickou mocí a tajemnem, ale i s předvánočním časem. Lidé jej používali k nejrůznějším rituálům a náboženským zvykům.

Dodnes je považováno za symbol klidu, míru, ticha, čistoty, ochrany. Může vyjadřovat i náš vztah k Bohu a ukazovat nám cestu.

Foto: archív firmy

Přírodní svíčka Biorythme Vanilka se skořicí - ručně vyráběná svíčka, příjemně dokresluje atmosféru hlubokou vůní vanilky s notami exotických květin a hravé skořice, s dobou hoření 10-12 hodin, 269 Kč

Mnohdy je využíváno i pro svou léčebnou moc a očištění od negativní energie. Zároveň je tím nejlepším společníkem při meditaci, relaxaci či při vzpomínání na nejbližší.

Foto: archív firmy

Kett’s Candles Christmas Hearth - Vůně, která u vás doma vytvoří pohádkově bílé Vánoce, ať už to za okny vypadá jakkoli. V českém ručně foukaném skle, s dřevěným knotem a dobou hoření 45-60 hodin, 1690 Kč

Foto: archív firmy

Manufaktura Přírodní vonná svíčka ze sojového vosku s vůní brusinky - hoří čistěji a pomaleji, až 30 h, 239 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám