Hlavní obsah

Vánoční trhy v Německu, to je především podívaná

Právo, Bohuslav Borovička

První prosincové dny jsou v sousedním Německu a v Rakousku ve znamení začátku vánočních trhů. Trvají zpravidla měsíc a končí těsně před Štědrým dnem. Jsou tak zavedené a populární, že i např. ve skotském Edinburghu patří k hlavním adventním atrakcím nikoli ten místní, ale tzv. německý vánoční trh.

Foto: Profimedia.cz

V Pasově před katedrálou sv. Štěpána vyroste na sedm desítek stánků.

Článek

Trhy se konají v době adventu prakticky v každém německém městě. Jsou ale místa, kde má tato tradice opravdu hluboké kořeny a konají se již stovky let. Vánoční trhy, ať je navštívíte kdekoli, mají jedno společné: nejsou to trhy v pravém smyslu slova, byť tam nějakou drobnost koupí skoro každý návštěvník. Je to především hezká, barvitá podívaná, příležitost oživit na chvíli staré zvyky, spojené se zimním slunovratem a na něj navázanými křesťanskými rituály.

Drážďany

Vánoční trhy v Drážďanech patří k těm nejstarším. Jejich konání je doloženo od roku 1434. Letos začaly 25. listopadu a potrvají do Štědrého dne. Jsou na nich kromě tradičního svařáku a mnoha druhů klobás, bramboráků a dalších pochoutek, k mání především řemeslné výrobky z německé strany Krušných hor – dřevěné hračky, keramika, krajky a adventní věnce.

Foto: Profimedia.cz

4. prosince se v Drážďanech koná festival, při němž účastníci ponesou hlavními ulicemi obrovskou čtyřtunovou štolu.

Drážďanským trhům se říká Striezelmarkt. Striezel, neboli štola je tradiční vánoční pochoutkou a tu nejlepší dělají právě v Drážďanech. Zkraje prosince se koná festival, při němž hlavními ulicemi města nesou obrovskou štolu, vážící kolem čtyř tun, aby ji pak slavnostně naporcovali.

Řezno

V Řezně (Regensburgu) mají hned tři vánoční trhy. Lukréciin řemeslnický trh, klasický Christkindlmarkt na Neupfarrplatz a Romantický trh v paláci ThurnTaxis. Každý den se konají koncerty místního chlapeckého sboru, označované za opravdu nevšední kulturní zážitek. Kromě vánočních trhů nabízí Řezno, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, množství unikátních pamětihodností.

Pasov

Před katedrálou sv. Štěpána je na sedm desítek stánků s tradiční vánoční nabídkou zboží a občerstvení. Zajímavostí pasovského adventního trhu je Vánoční cesta, která prochází starým městem a na níž jsou k vidění jesličky, betlémy a další biblické výjevy v kulisách, které mají mnohdy značnou historickou hodnotu a jsou staré několik set let.

Návštěvníci předvánočního Pasova by si neměli nechat ujít varhanní koncert ve svatoštěpánské katedrále. Začíná přesně v poledne každou středu a sobotu. V Pasově mají největší kostelní varhany na světě.

Norimberk

Od konce listopadu do Štědrého dne žije vánoční atmosférou i Norimberk. Adventní trhy se rozkládají po celém městě, v kostelích se konají koncerty a v kostele sv. Egidia je k vidění unikátní betlém. Na radnici jsou k vidění historické tržní stánky a na náměstí před ní se svými stánky představují sesterská města Norimberku.

V půl třetí odpoledne se zjevuje vánoční anděl a po večerech se konají pochodňové průvody na místním hradě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám