Hlavní obsah

Vánoční trhy mají už nyní obří návštěvnost

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti minulým letům se vánoční trhy zvláště na pražském Staroměstském a Václavském náměstí těší letos nebývalému zájmu. Zatím z řad Čechů. Ale bude hůř. Díky žebříčku CNN, který vyhlásil Prahu za nejkrásnější vánoční město, se sem chystá mnohem větší vlna turistů.

Foto: Petr Janiš , Právo

Díky žebříčku CNN, který vyhlásil Prahu za nejkrásnější vánoční město, se letos čeká rekordní návštěvnost trhů.

Článek

Už nyní, pokud se vydáte na Václavské nebo Staroměstské náměstí, bude tam s vámi nasávat vánoční atmosféru mnohem více lidí, než tomu bylo v minulosti. Zatím zaplněnými náměstími zní čeština, ale to se podle hoteliérů brzy změní.

„O trhy na Václavském náměstí, které jsme letos rozšířili i do horní části, je obrovský zájem. Máme takové zprávy i od městské policie, že nápor návštěvníků je v tomto roce o poznání silnější. Tradičně není Pražana, který by se v tomto období neprošel centrem města. Letos se výzdoba opravdu vydařila, a projde-li člověk koridorem, od rozsvícené Pařížské, přes Staroměstské náměstí, Železnou ulicí až na vrchol Václaváku, určitě si vánoční atmosféru užije,“ pochvaluje si starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) a dodává:

„Nyní jsou trhy hojně navštěvované Čechy, ale mám už zprávy od hoteliérů po Praze 1, že v termínech od 25. prosince jsou beze zbytku plné. Zájem ze strany cizinců letos určitě podnítil i průzkum CNN, který na prvním místě v žebříčku nejoblíbenějších vánočních měst uvedl Prahu, konkrétně trhy a její historické centrum, což nás samozřejmě těší. Je to velké ocenění.“

Nápor turistů, i díky ocenění 

Radost z vyhlášení Prahy nejkrásnějším vánočním městem na světě mají i pořadatelé největších trhů u nás, těch na Staroměstském a Václavském náměstí.

„Už při zahájení jsme zaznamenali mnohem větší zájem návštěvníků. Na rozsvěcení bylo zhruba jako každý rok 35 tisíc lidí, ale to jen proto, že jsme z kapacitních a bezpečnostních důvodů nechali přístupové ulice uzavřít. Odhadujeme, že za branou zůstalo asi 15 tisíc lidí, kteří sice rozsvěcení neviděli, ale ještě následující dvě hodiny v okolí Staroměstského náměstí korzovali,“ potvrzuje zvýšený zájem Eva Hromádková, mluvčí společnosti Taiko a vánočních trhů.

Hlavní nápor však pořadatelé teprve čekají. „Žebříček CNN, který ocenil Prahu, už nyní má a bude mít bezesporu efekt. Na rozsvěcení sem přijel ruský televizní štáb, aby to rovnou odsud vysílal, což se nikdy v minulosti nestalo. A bylo to právě kvůli tomuto prestižnímu ocenění,“ dodala Hromádková.

Výzdoba i program trhů jsou letos skutečně bohaté. Už ve čtvrtek odpoledne zaplní Staroměstské náměstí velká mikulášská show. Kdo se bude chtít vyhnout největší koncentraci pekelníků, andělských křídel a Mikulášů s košíky dárků, může si jít například zabruslit. Na Ovocném trhu se bude již tradičně otevírat ledové kluziště, a to v pátek v 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám