Hlavní obsah

Vánoční stromky letos nepodraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podobně jako ceny kaprů i ceny vánočních stromků by letos měly zůstat na loňské úrovni. Budou se ale jako obvykle lišit regionálně. Nabídka stromků by měla být dostatečná. Stromky se začnou na stáncích prodávat tradičně začátkem prosince.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Dle současných informací z velkoobchodu s vánočními stromky neočekáváme v Evropě proti loňsku žádný cenový nárůst," uvedl František Valdman ze Sdružení pěstitelů vánočních stromků. Na rozdíl od předchozích let, během mírné zimy nedošlo k výraznějšímu poškození stromků mrazem. Nabídka kvalitních stromků na předvánočním trhu by tedy měla být dostatečná.

V nejprodávanější kategorii stromků od 150 do 220 centimetrů výšky by se tak letos ceny měly stejně jako před rokem pohybovat od 300 korun u smrku ztepilého a borovice lesní po 550 až 1000 korun u jedle kavkazské, jejíž obliba i přes vyšší cenu dlouhodobě roste. Většina jedliček se však do ČR dováží, především z Dánska a Německa. Pro pěstování tohoto druhu nejsou podle Valdmana v Česku tak příhodné podmínky, jako v těchto zemích.

Na stáncích a dalších prodejních místech se ročně prodá 800 000 až jeden milión stromků od profesionálních pěstitelů. Významné množství se prodá také na hájovnách či z obecních lesů, zde však přesnější odhad podle Valdmana neexistuje. V jejich nabídce však jednoznačně převažují smrčky a borovičky.

Za vyšší kvalitu vyšší cena

Stromky ze speciálních plantáží mají podle pěstitelů proti stromkům z lesů vyšší kvalitu, čemuž na druhou stranu odpovídá jejich vyšší cena. Profesionální pěstitelé navíc upozorňují, že stromky ze speciálních plantáží zatěžují životní prostředí výrazně méně. Protože jsou pěstovány pouze pro tyto účely, nedochází při jejich sklizni k poškozování lesů.

Samostatnou kapitolou jsou podle Valdmana stromky v kontejnerech, které mnoho lidí nakupuje s myšlenkou, že si je později vysadí například na zahradě. "Udržet stromek v kontejneru je ale velmi náročné a pouze malé procento takto vysazených stromků na jaře zakoření a ujme se," podotkl. Stromky se v nádobách prodávají proto, aby dlouho vydržely v dobrém stavu a byly stabilní.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Dětská show Disney na ledě dorazí na Vánoce

Dvacátého a jednadvacátého prosince se v pražské Tipsport Aréně koná show Disney On Ice: Magical Ice Festival, krasobruslařské představení s populárními...

Výběr článků

Načítám