Hlavní obsah

Vánoční menu pro gurmány - pošírovaný mořský vlk, papriková omáčka a noky

Novinky, Tereza Seidlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty z vás, kteří si chtějí ozvláštnit štědrovečerní večeři a zároveň se nechtějí ochudit o rybí maso, jsme připravili recept na netradiční pokrm, který potěší hlavně gurmány. Lahodná pošírovaná filátka z mořského vlka se smetanovou omáčkou z čerstvých paprik a s máslovými noky.

Netradiční vánoční chod - pošírovaný vlk s paprikovou omáčkou a máslovými nokyVideo: Novinky

 
Článek

Mořský vlk je ryba, na jejíž přípravu nejsme v českých domácnostech úplně zvyklí. A to je škoda, protože jde o velmi lahodné maso, navíc jen s malým množstvím kostí. Například ve francouzské gastronomii patří k vůbec nejvyhledávanějším mořským rybám.

Nápaditý recept, který připravil šéfkuchař restaurace CODA v hotelu ARIA David Šašek, kombinuje jemnou chuť této lahodné ryby spolu s krémovou paprikovou omáčkou a máslovými špalíčky. Může se podávat jako hlavní chod, nebo jako předkrm.

Pošírovaný mořský vlk s paprikovou omáčkou a máslovými noky
MASO
filety mořského vlka4 (ze dvou ryb velikosti 400-600 g)
mrkev (na plátky)40 g
celer (na plátky)40 g
pórek (na plátky)40 g
šalotka (na plátky)1
voda750 ml
bobkový list2
tymián2 větvičky
sůl
SMETANOVÁ OMÁČKA Z ČERVENÉ PAPRIKY
červená paprika300 g (na kostičky)
máslo40 g
cibule30 g
drůbeží vývar150 ml
smetana (30 %)30 ml
česnek1 stroužek
sůl, černý pepř
MÁSLOVÉ NOKY
mléko250 ml
hladká mouka160 g
máslo65 g
vejce3
Foto: Novinky

Pošírovaný mořský vlk s paprikovou omáčkou a máslovými noky

Postup
Maso: Zeleninu, koření a vodu vložíme do širšího hrnce. Přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum, osolíme dle chuti a vložíme rybí filátka kůží nahoru. Ryba by měla být potopená, nebo téměř potopená.
Pošírujeme asi 10 minut, při podávání lehce posypeme kvalitní mořskou solí.
Omáčka: Do rozehřátého rendlíku vložíme máslo, následně cibulku, česnek a vše krátce podusíme. Pak přidáme papriku na kostičky, podusíme a přilijeme vývar.
Vaříme asi 5 minut, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme, odstavíme z ohně a umixujeme do hladka. Přepasírujeme přes velmi jemné síto.
Noky:  Mléko přivedeme k varu, přidáme máslo, sůl a vzápětí mouku. Za neustálého míchání vaříme (odpalujeme), dokud nám nevznikne kompaktní hladké těsto, které se již nelepí k hrnci.
Pak jej přendáme do mísy, nebo do elektrického hnětače a postupně přidáváme vejce. Hněteme, dokud nedosáhneme hladké, lepivé hmoty. Těsto přendáme pomocí stěrky do cukrářského pytlíku s hladkou trubičkou (o průměru 5 mm) a vytlačujeme přímo do vařící vody špalíky, které odkrajujeme těsně u trubičky.
Vaříme asi dvě minuty, pak pomocí sítka přendáme do misky s ledem a vodou. Slijeme, necháme důkladně odkapat a před podáváním zlehka opečeme na troše másla v teflonové pánvi.
Vše naservírujeme na talíř a můžeme podávat.

Tým Novinek vám přeje dobrou chuť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám