Hlavní obsah

Vánoce ve znamení herních nadšenců

Novinky, ryn, mif

Vánoční nadílka pro herní nadšence je už na světě. Přestože do Štědrého dne zbývá více než měsíc, většina herních studií už vytáhla všechna esa z rukávu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vybírat je možné ze stovek titulů pro smartphony, kapesní herní systémy, PC i televizní konzole. Dnes se zaměříme na poslední dvě kategorie.

Co se televizních konzolí týče, letos se toho v nabídce příliš nezměnilo. O dominantní pozici na trhu se perou tři velcí výrobci – Nintendo, Sony a Microsoft. Poslední jmenovaná společnost se snaží uspět se svým Xboxem One, který může sloužit zároveň jako multimediální centrum.

Kromě hraní her je tak s novinkou možné streamovat filmy, brouzdat po internetu, ale klidně i telefonovat prostřednictvím bezplatné aplikace Skype. Vše je navíc možné ovládat jednoduše prostřednictvím hlasových povelů.

Inteligentnější systém

Konkurenční PlayStation 4 od Sony doznal proti předchůdci také značných změn. Slibuje inteligentnější ovládání i systém. Například místo dlouhého zapínání je k dispozici jakýsi režim spánku, ze kterého se konzole probudí za pár sekund.

Jedním z lákadel čtyřky je také vysoký výkon, je postavena na upravené PC platformě, jejímž základem je x86 procesor a 8 GB operační paměti.

Nové tituly se samozřejmě objevily také pro konzoli Nintendo Wii U. Tento herní systém se vzhledem příliš neliší od svého předchůdce, malá bílá krabička se jednoduše připojí k televizoru. Největšího vylepšení se dočkal bezdrátový ovladač Wii U GamePad, který je vybaven vlastním dotykovým displejem.

PC jako herní stroj

Pro hraní her může dobře posloužit i počítačová sestava. Výkonný herní stroj, který nabídne dostatečný výkon pro nejnáročnější hry, vyjde na 20 000 korun, což je v porovnání s konzolemi až čtyřikrát více.

Počítač samozřejmě dokáže zastat daleko více funkcí než herní konzole, jako je brouzdání po internetu, sledování filmů nebo poslech hudby. To ale zvládne i nejlevnější počítač s cenovkou okolo deseti tisíc korun, proto je velice výhodné pořízení levnějšího PC na práci a televizní konzole na hraní her.

Nevýhodou konzolí je cena her, které jsou totiž často až o polovinu dražší než v případě verzí pro PC, což znamená rozdíl i 500 Kč.

Rise of the Tomb Raider: návrat ke kořenům

Videoherní sexsymbol Lara Croft se vrací v novém pokračování, které navazuje na dva roky starý restart série. Je zkušenější, dospělejší a ošlehaná všemi těmi bolestivými událostmi, které zažila na fiktivním ostrově Yamatai.

Upoutávka na hru Rise of the Tomb RaiderVideo: Crystal Dynamics

A konečně to vypadá, že našla tu správnou cestu. Lara se nejdříve vypraví do Sýrie a následně na Sibiř. Zde však musí bojovat nejen proti kultu, který artefakt chce získat také, ale opět s místní divočinou i prostředím. Naštěstí na tohle všechno nezůstává sama a během svého putování najde i spojence.

Opět se tak hlavní hrdinka dostává do adrenalinových honiček o život, a to například před sněžnou lavinou či útočným vrtulníkem. Těchto situací je ve hře několik a hráči se při nich tají dech. Rise of the Tomb Raider ušel velký kus cesty, a pokud vývojáři půjdou stejným směrem i s příštím dílem, tak se hráči dočkají doopravdy perfektního kousku.

  • Platforma: Xbox One (počítá se i s verzí pro PC)

Destiny The Taken King: nápravy chyb a plnění slibů

Crota je mrtvý a jeho otec Oryx je hodně naštvaný, takže hráči v roli Guardianů (Strážců) mají velký problém. Ten přináší teror se svou obří lodí Dreadnaught do prstence Saturnu společně s armádou zvanou Taken. Ta se skládá ze všech ras, proti kterým hráči stáli, ale tentokrát mají nové schopnosti a mírně upravený vzhled, který odráží vládu Oryxe nad jejich vědomím.

Upoutávka na hru Destiny: The Taken KingVideo: Bungie

Je to právě příběh, který byl nejvíce kritizován, když Destiny před rokem vyšlo. O to víc se všichni divili, když věděli, že za titulem stojí tvůrci slavné série Halo, která vyprávěla příběh Master Chiefa a umělé inteligence Cortany, který patřil k těm lepším i přes svá typická klišé.

V Taken Kingovi však své chyby napravují a z Oryxe udělali nepřítele, kterého se hráč doopravdy může bát. Ten tak na příběhových misích několikrát k hráči promlouvá a následně na něj sešle tuhého protivníka. Všechny změny jsou důkazem, že si vývojáři v Bungie vzali připomínky kritiků i hráčů k srdci a vyslyšeli většinu přání svých oddaných fanoušků. Destiny je tak o větší porci zábavnější a opět trochu víc návyková. Stále by však šlo pár věcí vytknout, a to například recyklace nepřátel, kteří dostali pouze trochu upravenější kabát.

  • Platforma: PlayStation 4, Xbox One

Skylanders SuperChargers: hračky dobývají virtuální svět

Za poslední roky se rozšířil fenomén sběratelských figurek doprovázejících hry či filmy. Vývojáři z herního průmyslu tedy využili šance a začali vyvíjet tituly, které toto kloubí dohromady. Dokonce i Nintendo se svými amiibo figurkami vycítilo příležitost a propojuje s nimi všechny své známé značky.

Upoutávka na hru Skylanders SuperChargersVideo: Activision

Skylanders se však nyní vyvíjí a přichází s dávkou vozidel a kvůli nim také přizpůsobeným novým dílem. Ústřední zlosyn jménem Kaos ovládá všechny portály a vyhrožuje hrdinům, že je všechny vyhostí ze světa Skyland. Ti však nyní, i za pomoci nových vozidel, se musí pokusit zmařit jeho ďábelské plány a opět zachránit zdejší svět.

Základní prvky hratelnosti však zůstávají stejné, jako tomu je u předchozích dílů. Hráč má ke konzoli přes USB port připojen tzv. portál, na který vkládá figurky, které chce ovládat. Každá z nich má samozřejmě různé typy útoků, a tak je lze střídat za běhu podle situace, na kterou se daný Skylander hodí. Nyní však na portál mohou položit i vozidlo, které se okamžitě přesune do hry.

  • Platforma: Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii U, Xbox One, PlayStation 4

Metal Gear Solid V Phantom Pain: legenda se vrací

Metal Gear Solid není nutno asi nikomu ze starších hráčů představovat. Pamětníci si vzpomenou, že vůbec první Metal Gear vyšel v roce 1987 na Nintendo Entertainment System, zkráceně NES. Jeho největší boom však přišel s konzolí PlayStation v roce 1998. Vyprávění pomocí filmových úhlů kamery, perfektní dabing a skvělý příběh s dechberoucími momenty, které vháněly slzy hromadě hráčů, byly tehdy revoluční. Metal Gear Solid se vrací!

Upoutávka na hru Metal Gear Solid V: Phantom PainVideo: KONAMI

Píše se rok 1984 a Snake se probouzí po devíti letech z kómatu, které zapříčinil výbuch helikoptéry z konce Ground Zeroes. Úvodní hodina, kdy hráč uniká z nemocnice, bere opakovaně dech svou brutalitou a gradací. Hráč je stejně jako Snake úplně zmaten, ale už teď víme, že na tento začátek budeme v budoucnu několikrát vzpomínat.

Následně hra trochu zvolní tempo a kvůli dlouhému bezvědomí musí Snake obnovit znovu svou reputaci jako Big Boss a zabránit maďarskému Skull Facovi v rozpoutání války. Děj se odehrává hlavně v Afghánistánu a poté v Africe. Do příběhu se vrací Revolver Ocelot, Kazuhira Miller či vynálezce Huey Emmerich.

  • Platforma: PC, PlayStation 4, Xbox One

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Hráče pohltí virtuální a rozšířená realita

Se speciálními helmami a brýlemi, které lépe hráče přenesou do děje jejich oblíbených titulů, se totiž příští rok roztrhne pytel. Řada z nich bude k vidění už v lednu na největším světovém veletrhu spotřební a výpočetní elektroniky International Consumer Electronics Show (CES).

Podle výzkumu společnosti Consumer Electronics Association (CEA), která veletrh CES pořádá, zažijí v příštím roce tyto headsety doslova boom. Jejich prodeje vzrostou proti letošku o 500 procent na 1,2 miliónu prodaných kusů.

„Vývoj v oblasti virtuální a rozšířené reality hodně pokročil. Díky němu dokážeme zprostředkovat 360stupňový herní zážitek, poznávat neznámé oblasti, bojovat s fobiemi, lépe vzdělávat zdravotnický personál, organizovat virtuální schůzky a mnohem víc,” komentovala Karen Chupková, senior viceprezidentka pro byznys strategie CEA a CES.

Příjmy v této oblasti trhu se v roce 2016 odhadují na 540 miliónů dolarů, tedy více než 13 miliard korun. To představuje nárůst o 440 procent ve srovnání s rokem 2015. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám