Hlavní obsah

Vánoce v podání domácích mazlíčků - pro někoho roztomilost, pro jiné zvrhlost

Novinky, das

Češi jsou často považováni za milovníky domácích mazlíčků. Podle odhadů odborníků žije v našich domácnostech kolem 2 milionů psů a milionu koček a kdo ví, jaká jsou přesná čísla u ostatních zvířecích tvorů. V mnohých rodinách je zvíře vnímáno jako člen rodiny, který má mnohdy mnohem větší výsady než ostatní. Podle některých ochránců přírody to ale mnozí majitelé zvířat s péčí přehánějí, a to nejen o Vánocích.

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy se radost páníčka setká s úspěchem u domácího mazlíčka.

Článek

Lidé si často pořizují domácí zvíře z důvodu osamělosti a touhy se o někoho starat a být bezmezně milováni. Následně se k němu nechovají jako ke zvířeti, ale personifikují si ho. Přisuzují mu zcela jiné vlastnosti, než ve skutečnosti má a často i popírají jeho přirozené potřeby.

Samozřejmě většina těchto páníčků to se svými miláčky myslí dobře a rozhodně jim nechce vědomě ubližovat, nicméně tak bohužel činí.

Foto: Profimedia.cz

Na adventní procházku jedině stylově.

„Pes je například zvyklý žít ve smečce. Musí mít v její hierarchii jasně vymezené místo. To platí i pro jeho život v lidské rodině. Když ho nemá, bývá zmatený a nastávají s ním velké problémy. Rád poslouchá vůdce smečky, ale běda, když se vůdcem lidské smečky stane on. Pak vás začne terorizovat, chová se nezvladatelně, nesnesitelně a často i agresivně,“ vysvětluje psycholožka Alice Vondrová.

Jak slaví Vánoce zvířata v zoo? Pochutnávají si i na dobrotách od návštěvníků

Vánoce

I když se ale špatně zvířata nechovají, neznamená to, že jsou šťastná. I psy mohou začít trápit duševní problémy z přehnané péče.

Foto: Profimedia.cz

Výraz kočky hovoří o všem...

Lidé přitom za své mazlíčky utrácejí nemalé peníze. V touze dopřát jim to nejlepší kupují vybraná jídla, nejrůznější potravinové a výživové doplňky či jim dopřávají pravidelnou péči v psích salonech.

Foto: Profimedia.cz

Parťáci do nepohody...

V tomto směru jistě činí dobře, ale v dalších věcech už tomu tak být nemusí. Zvlášť týká-li se to nákupu často nesmyslných hraček, oblečků a obojků.

Foto: Profimedia.cz

Zachraň se, kdo můžeš...

Období, kdy to lidé s péčí o domácí zvířátka přehánějí, je často nejpatrnější právě o Vánocích.

Nejen, že své miláčky přecpávají a ubližují jim tak po zdravotní stránce, ale také je stylizují do rolí, ve kterých jim nemusí být vůbec příjemně.

Foto: Profimedia.cz

Ani na nejmenší členy domácností se nesmí zapomenout.

Možná na první pohled vypadají roztomile v oblečcích Santa Klause, ale do šťastných zvířátek mají mnohdy daleko. Ve většině případů je šťastný jen páníček.

Foto: Profimedia.cz

Decentní čepeček asi nikoho nepohorší.

Pokud to tedy se svým domácím zvířátkem myslíte opravdu dobře, popřemýšlejte nad tím, jak se k němu chováte. Jako k dítěti, plyšákovi či jiné hračce, módnímu doplňku či jako ke skutečnému zvířátku?

Foto: Profimedia.cz

Ten nejlepší hlídač vánoční rodinné pohody

Anketa

Líbí se vám stylizování domácích mazlíčků do Santa Clausů?
Ano, jsou roztomilí a nemyslím si, že by jim to ubližovalo
2,7 %
Ano, ale jen decentně
3 %
Ano, ale jen kvůli fotografii
17,8 %
Po přečtení textu už ani ne
0,9 %
Ne, je to skutečně už zvrhlost
60 %
Ne, je to proti přírodě
15,6 %
Celkem hlasovalo 844 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám