Hlavní obsah

Vánoce průměrného Čecha? Kapr, koledy a kosmetika pod stromkem

Novinky, Veronika Hušková

Češi jsou co se Vánoc týče velcí konzervativci. Vyplynulo to z výzkumu společnosti Factum, podle kterého se na Štědrý den bez smaženého kapra či vánočního stromku obejde jen málokterý tuzemec. Celé tři čtvrtiny našinců si dokonce potrpí na koledy! A protože dárky Češi shánějí nejčastěji až v prosinci, nejspíš si jich nejvíc užijí při tradiční prosincové nákupní horečce.

Foto: Profimedia.cz

Bramborový salát a smažený kapr - česká tradiční štědrovečerní večeře.

Článek

Říká se, že o Vánocích má být rodina doma a pohromadě a většina našinců tuto tradici ctí. S nejbližší rodinou doma bude trávit svátky celých 75 %, v širokém rodinném kruhu pak 20 procent. Mimo domov u příbuzných oslaví Vánoce dvě procenta obyvatel a to nejčastěji starších 60 let.

Češi si o Vánocích potrpí na zvyky a tradice. Svědčí o tom například i fakt, že si každoročně na Štědrý večer naprostá většina Čechů dopřává smaženého kapra. A ani letos tomu nebude jinak, boj s hledáním kostí svede celých 88 procent tuzemců. Tato tradice navíc nejspíš jen tak nevymizí, neboť je nejrozšířenější nejen mezi staršími lidmi, ale také v rodinách se třemi a více dětmi.

Ve třech čtvrtinách domácností budou ve vánoční době znít koledy, a více než v polovině možná rozkvete barborka. Svou větvičku si totiž v sobotu půjde uřezat 65 % žen a téměř polovina mužů (47 %). Na Štědrý den pak polovina Čechů a Češek bude krájet jablíčko a každý třetí pak pozdě večer vyrazí na půlnoční mši. Oblíbenou tradicí Čechů je i návštěva betlémů a jesliček (39 %), pouštění svíček po vodě (15 %) a lití olova (7 %).

Na Vánoce doma, na Silvestra jinde

Dárky nosí Ježíšek Čechům v naprosté většině případů pod vánoční stromeček. Tradiční symbol Vánoc letos nebude chybět v 93 % domácností. Polovina z nich bude před Vánoci shánět ten živý, jen o něco méně (43 %) z loňska opráší nebo koupí nový umělý. Stromeček chybí nejčastěji u starších lidí, a těch, kdo žijí sami.

Balící papír na dárcích pod stromečkem bude letos nejčastěji ukrývat kosmetiku (18 %),oblečení ( 17,5%), hry a hračky (10,5 %) nebo peníze (10,9 %). Každý Čech rozveselí dárkem v průměru pět lidí. Na nákupy vyrážejí tuzemci nejčastěji až v prosinci a v peněžence jim po nich chybí v  průměru 6332 korun. Tuto částku nejvíce lidí dopředu našetří (88 %), zřídka využije kontokorentu či kreditní karty (8%). Spotřebitelský úvěr či nákupy na splátky budou letos u Čechů spíše výjimkou.

Zatímco se na Štědrý den Češi budou hřát u rodinného krbu, Nový rok plánují oslavit v terénu. Na Silvestra zůstane doma s rodinou jen 38 procent Čechů, k příbuzným na oslavu přijde 20 procent, téměř stejné procento vyrazí za přáteli a zbytek si na Nový rok připije v restauraci.

Výzkum probíhal na začátku listopadu metodou osobních rozhovorů a zúčastnilo se ho 1039 respondentů starších 15 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Kapr z Třeboně je chloubou české kuchyně

Francie má šampaňské, Rusko kaviár, ale i naše republika se pyšní kulinářskými klenoty, které dala okolnímu světu. Ty nejlepší z nich chceme připomenout. Dnes...

Výběr článků

Načítám