Hlavní obsah

V neděli začíná advent a rozsvítí se první svíčka na věnci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První adventní neděle přijde již 30. listopadu a více než tři týdny před vánočními svátky zahájí nový církevní a liturgický rok. K adventu patří také adventní věnec se čtyřmi svíčkami, kalendář i četné bohoslužby v kostelích. Pro křesťany je především obdobím očekávání příchodu Ježíše Krista; přípravou na jeho narození, na Vánoce.

Foto: Profimedia.cz

První adventní neděli bychom měli zapálit první svíčku na věnci.

Článek

Po dobu adventu apelují duchovní na to, aby to byla doba soustředění, rozjímání, radostného očekávání a poté jeho naplnění. Lidé by se podle nich neměli poddat jen předvánočnímu shonu a nákupům, k nimž lákají mnohdy již od poloviny listopadu ziskuchtiví obchodníci.

Podle kardinála Miloslava Vlka by si lidé měli alespoň v adventních večerech najít čas na ztišení a předčítali si z proroctví Izaiáše nebo Sofoniáše. "Přeji jim, aby do jejich duše vstoupila radost a naděje," říká. Radostná doba očekávání by měla vyvrcholit Vánocemi.

Mše v katedrále svatého Víta

V pražské katedrále sv. Víta se v sobotu večer rozsvítí adventní věnec, k požehnání si lidé mohou přinést také své vlastní. Až do Štědrého dne se zde budou konat tradiční ranní mše se zpívanými roráty, církevními písněmi zpívanými na ranní mariánské adventní mši.

Na Jiřském náměstí Pražského hradu se tak jako na mnoha místech po celé republice rozsvítí v neděli odpoledne vánoční strom.

Historie adventního věnce

Adventní věnec se čtyřmi svícemi patří k předvánoční výzdobě, stejně jako v posledních letech adventní kalendář s čokoládami, s nímž se potěší hlavně děti. Každou neděli se na věnci postupně zapalují svíčky, které se pak poslední neděli a o vánočních svátcích rozsvítí najednou.

Adventní věnce zdobí kostely, velká veřejná prostranství a rodinné stoly. Tradice pochází z 19. století z německých zemích. První počátky slavení adventu se ale objevily v jižní Galii a ve Španělsku již koncem čtvrtého století. Od 12. až 13. století se stal začátkem liturgického roku.

Židovská Chanuka

Rozsvícení svící na adventním věnci nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2000 let - na slavení svátků světel zvaných Chanuka. Na židovských chanukových svícnech se rozsvěcuje postupně osm světel.

Chanuka letos začíná 21. prosince večer. Svátky připomínají znovuzasvěcení jeruzalémského chrámu v době povstání Makabejských, když byl předtím znesvěcen pohanskou bohoslužbou syrsko-helenistických vládců. Chanuka je oslavována na celém světě a jako jediný z židovských svátků veřejně v ulicích.

Již několik let vysílá veřejnoprávní televize na první adventní neděli přímé přenosy bohoslužeb, tentokrát to bude ze sboru Církve bratrské z Ostravy. V době adventu a o Vánocích nabídne ještě několik přenosů a ekumenickou bohoslužbu uvidí diváci tradičně na Nový rok.

Reklama

Související články

Hanka Křížková peče na Vánoce tuny marokánek

Muzikálová zpěvačka Hana Křížková (48) o sobě říká, že je značně konzervativní a po žádných novotách o Vánocích netouží. Dodržuje tradice a pravidelně peče...

Naďa Konvalinková miluje klidné Vánoce

Vždy usměvavá a optimisticky naladěná herečka Naďa Konvalinková (57) nemá ráda vánoční běsnění. Podle ní to, co se děje v obchodech před svátky, už nemá...

Výběr článků

Načítám