Hlavní obsah

Ukradené vánoční stromky zamoří domácnost nesnesitelným puchem

– Praha
Novinky, vrb

Ukrást vánoční stromek se v poslední době rozhodně nevyplatí. Místo vánoční atmosféry totiž domácnost zloděje zaplaví nesnesitelný zápach. Lesníci se proti krádežím brání speciálním postřikem, který „dá o sobě vědět” při pokojové teplotě. Začne se totiž rozkládat a zapáchat.

Lidé kradou stromky, lesníci vyrukovali s páchnoucím postřikemVideo: Novinky

 
Článek

„Zloději  stromků se chovají hodně bezohledně. Uříznou jeden, a když si všimnou, že vedle je hezčí, tak ten první nechají ležet a uříznou hned další,“ popisuje Václav Sitek ze společnosti Lesy hlavního města Prahy. Lesníci se proto začali razantně bránit.

Vyvinuli látku na bázi ovčího tuku, kterou jehličnany stříkají. „Pokud si zloděj odnese domů takto ošetřený stromek a doma si ho ozdobí, čeká ho šok. Po několika hodinách se nedá v místnosti vydržet. Postřik se začne rozkládat a místností se začne šířit zápach shnilého masa,“ popsal Sitek.

Lesníci jsou přesvědčení, že tento způsob boje proti zlodějům bude úspěšný.  „Někteří to sice zkusí, ale potom, co zažijí, budou vytrestaní do konce života. Další se budou bát. Zápach ovčího loje je opravdu velmi výrazný,“ dodal Sitek. Ochranný postřik se totiž na stromcích nepozná. V klidu mohou být i ochránci přírody, látka je na přírodní bázi a po dvou měsících se rozpustí.

Reklama

Výběr článků

Načítám