Hlavní obsah

Televizní Vánoce sázejí na osvědčené pohádky a filmy

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A máme je tu znovu. Pyšnou princeznu a Tři oříšky pro Popelku odvysílá letos Nova, Princeznu se zlatou hvězdou má Česká televize, na které se již druhým vánočním rokem usadila také Pretty Woman, jež dříve neodmyslitelně patřila k vánoční Nově. A Císařův pekař je už dlouho svátečně spojený s TV Prima.

Článek

Lety osvědčené klasické pohádky a filmy nezklamou. Čím starší, tím lepší. To dobře vědí programoví pracovníci všech televizí bez rozdílu vlastníků a raději na vánoční svátky neexperimentují.

Jen ČT si drží svou tradici, že na Vánoce musí být večer i přes den premiéry vlastních pohádek či jiných pořadů. Diváky milovaný Anděl páně režiséra Jiřího Stracha se ale nerodí každý rok, ba ani přes rok.

Letošní hlavní štědrovečerní pohádková čest ČT stojí na Lásce rohaté režiséra Hynka Bočana s čertíkem Jiřím Mádlem a jeho čertovské babičce Jiřině Bohdalové. Po ní si diváci mohou střihnout Miroslava Donutila a jeho hosty.

ČT dvojka si přece jen mírně zaexperimentuje. Pouští večer na obrazovku koncert a dokument zpěváka Stinga. Nova sází na Popelku Libušku Šafránkovou a její tři oříšky, Prima na romantickou komedii Notting Hill a vánočně laděnou show Hádej, kdo jsem! TV Barrandov vytáhla starší pohádku Florián a francouzského Tátu pod stromeček.

Náruče princezen i Harry Potter

Večerní Boží hod na ČT 1 není tentokrát věnován koncertu popové star, ale další premiéře. Je jí pohádka Dům u zlatého úsvitu. Podíváme se do města Bludičkov, kde sirotek Ondra možná ke štěstí přišel. ČT dvojka pozve do divadla na představení Maškaráda čili Fantom opery v nastudování pražského Divadla v Dlouhé. Nova nabídne animované, dokonce zpívající tučňáky v australsko-americkém filmu Happy Feet, Prima romantickou komedii Co je šeptem a divákům, kterým se zastesklo po hororu Přízraky. Digitální TV Barrandov sáhla po filmech ze 70. let - komedii Pane, Vy jste vdova! a českém snímku Nahota.

Třetí svátek vánoční prožijeme na ČT 1 s Trapasy, což je finále komediálních povídek na náměty diváků a po nich s „Popelkou“ Julií Robertsovou a její Pretty Woman. ČT 2 vysílá záznam benefičního koncertu Podepsáno srdcem a u hudby různých žánrů již ten večer zůstane. Už tam jsme? To je název hlavního večerního filmu Novy o cestě baseballového hráče Ice Cube za ženou svých snů. Drsný žánr zachrání Bruce Willis v akčním dramatu Poslední zůstává. Je znát, že televizní Vánoce končí. Prima se ale ještě dá romantickou cestou s Adamem Sandlerem a Drew Barrymoreovou ve filmu Píseň pro nevěstu. TV Barrandov setrvává v českých luzích a hájích s Malou mořskou vílou a záznamem koncertu Tajemství královen popu.

I když neděle je pro diváky ještě logickým pokračováním svátečních dnů, všechny televize se vracejí k svému běžnému nedělnímu schématu. Česká televize má 3 plus jedna s Miroslavem Donutilem, Prima si chce ještě podržet děti s Harryho Potterem a vězněm z Azkabanu a Nova završí volné dny nestárnoucí komedií S tebou mě baví svět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám