Hlavní obsah

Staroměstské náměstí v Praze rozzářil vánoční strom

– Praha

V Praze se v sobotu odpoledne slavnostně rozsvítil vánoční strom na Staroměstském náměstí, letošním motivem výzdoby stromu i vánočních trhů jsou andělé. Dvaadvacet metrů vysoký strom zdobí na čtyřicet andělů, které doplňuje přes 600 vánočních koulí a ozdob a září na něm přes patnáct tisíc světelných bodů.

Záznam: Rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstíVideo: ČTK

 
Článek

Strom se poprvé rozsvítil v sobotu v 16:30, a to za doprovodu titulní skladby Krkonošských pohádek, kterou složil Vadim Petrov. Znovu tisíce světel budou zářit každou hodinu až do 21:30.

Přípravy na tradiční slavnostní rozsvícení vánočního stromečku, který si každý rok nenechají ujít stovky lidí, začínají již několik týdnů dříve. Každý rok se vymýšlí nová výzdoba a vybírá se strom, který do Prahy na Staroměstské náměstí poputuje. Ten letošní, pětadvacet metrů vysoký smrk ztepilý, dovezl tým zkušených dřevorubců ze Semil. Po osekání a zasazení se nad náměstím tyčí do výšky 22 metrů.

Nelehký úkol je vybrat tématiku a zdobení. „Letos jsme to měli hodně těžké po minulých ročnících, kdy jsme vyčerpali všechna historická, i pražská a česká témata,“ sdělil Novinkám Jakub Olbert, majitel společnosti SOS Dekorace. Motiv anděla prý prostě jen tak někoho z týmu napadl a po rozkreslení jeho podoby bylo téma jasné.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí rozzáří přes 15 tisíc světel, tématem budou andělé

Vánoce

Samotné zdobení zabralo nemálo času. Pracovalo se na něm již od úterý, kdy strom dorazil na místo. Nejprve se na něj musely pomocí dvou obřích plošin nainstalovat tisíce světelných bodů. Teprve pak přišly na řadu koule, ozdoby, perníčky, andělé i retro ozdoby. Celkem je na rozsvícení stromečku třeba deset a půl kilometru rozvodných kabelů.

Strom v tradičních barvách zlaté, červené, zelené a bílé bude na Staroměstském náměstí až do konce vánočních trhů 6. ledna.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám