Hlavní obsah

Stánky na pražském náměstí Míru už nabízejí dárky pod stromek

Právo, Lucie Fialová

Přestože do dětmi tolik očekávaného, dospělými o něco méně, Štědrého dne zbývá více než měsíc, na náměstí Míru v Praze začaly tradiční vánoční trhy. Jsou prvními v metropoli.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Vánoční trhy na náměstí Míru

Článek

A lidé už začali pořizovat svým blízkým dárky. „Tady jsem nakupovala loni. Pojď, podíváme se, co mají, a pak si dáme svařák,“ lákala kamarádku slečna ke stánku s voňavými svíčkami. Vzápětí vytahovala z batohu peněženku, aby zaplatila za prezent, který prý věnuje svojí mamince.

Před kostelem sv. Ludmily stojí 61 stánků. Na jejich štítech se skví nápisy Levandulová, Solné lampy, Medový krámek, Knihařství, Bylinná mýdlárna, Staročeský trdelník nebo Těchonická medoláda, které prozradí, co vlastně prodavač nabízí. Nechybí ani občerstvení. Například dvě deci svařáku nebo grogu do kelímku stojí 35 korun, medovina vyjde na 50 korun stejně jako velká grilovaná klobása. Párek v rohlíku je za 18, trdelník za 50 korun.

„Na svařák se mi sbíhaly sliny už několik dní, ale byla jsem líná vařit ho doma,“ vyprávěla Právu Markéta Novotná, která si horký nápoj vychutnávala s kamarádkou. Na nákup dárků pod stromek se zatím nechystá. „Dejte pokoj, je moc brzy,“ odbyla dotaz mávnutím ruky.

Trhy nabízejí také doprovodný program

Ve třech stáncích se představí občanská sdružení. Postupně se vystřídají například Cesta domů, Sdružení na pomoc dětem s handicapy, Shamanka, Nepálčata. „Nákupem jejich výrobků lidé budou moci podpořit dobrou věc a pomoci těm, kteří neměli v životě tolik štěstí,“ řekla starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Trh má otevřeno od 10 do 19 hodin až do Štědrého dne.

O první adventní neděli pořádá Praha 2 na náměstí Míru Adventní zastavení. Program začíná v pravé poledne tradičním rozléváním polévky.

Odpoledne se chystá představení O pejskovi a kočičce, malování na obličej a výtvarná dílna, ve které se budou vytvářet vánoční ozdoby na stromek v hale radnice. 15. prosince se u Ludmily koná Zpívání se zastupiteli a budou se losovat tři tvůrci těchto vánočních ozdob.

V pondělí 2. prosince se rozzáří také tržiště na Tylově náměstí. Vánoční smrk na Staroměstském náměstí rozsvítí 30. listopadu v 17 hodin herečka Libuše Šafránková.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční strom pro papeže bude z Bavorska

Vánoční strom pro papeže Františka, který bude o svátcích zdobit Svatopetrské náměstí, vyrostl v bavorském městečku Waldmünchen, jen několik kilometrů od...

Výběr článků

Načítám